Pages

Sunday, October 23, 2011

kisahkan seluar pendek atau tangan yang melambai?


"Sakitnya sakaratul maut itu tetapi sedikit sekali kita mengingatinya bahkan untuk sekadar menyebut namanya."




semalam gempa bumi melanda turkey dengan magnitude 7.2. lebih 138 orang telah meninggal dunia dan ramai lagi yang masih tertimbus dalam tanah. lebih 80 bangunan runtuh sepanjang 10 jam gegaran tu.

tapi hakikatnya malam semalam ramai lagi yang kisahkan seluar pendek dari tangan yang melambai.

dari malam semalam smpai sekarang (pukul 11.30 waktu korea) masih lagi sedang berkabung dengan kekalahan Man.United dalam perlawanan bola dengan man.city. 응???
macammana tau info ni?
sebab kat facebook, kat surat khabar malaysia, semua penuh tentang kisah bola ni. bola bola bola dan semua pon berkabung sana sini, kutuk mengutuk pasukan itu pasukan ini.

sedang mereka bersorak, mencaci maki tu, ada saudara kita di turkey yang sedang melambai-lambai tangan meminta bantuan, sedang dicabut nyawanya oleh malaikat izrail T_T

manusia dibutakan dengan hiburan.
sangat.. dibutakan dengan hiburan astahgfirullah.
ni peringatan untuk diri sendiri jugak T_T

dan semalam juga marco simoncelli pelumba motosikal GP juga menghembuskan nafasnya terakhir di track sepang.
hanya pada hari semalam banyak kematian di depan mata, tapi kita hanya memandang seluar pendek yang berlari2 di padang.

"sesungguhnya orang yang paling bijak itu ialah orang yang mengingati mati"

lets pray for turkey. n always pray for our ummah! :)

Friday, October 21, 2011

내가 생각하기엔..나의 사고방식은...bagi aku!


bismillah
sekali lagi ade himpun besar-besaran di Malaysia
aku seorang muslim, beragama islam, aku pun tak pernah menyokong dan setuju tindakan yang melanggar hukum-hukum Allah.


tapi bagi aku!

bagi pendapat aku~
aku tak setuju sangat2 dengan himpunan2 dan demonstrasi beramai-ramai sebegini untuk menunjukkan ketidaksetujuan atau ketidaksokonganku
dan aku bersetuju dengan pacik Shaykh Khalid Yasin insyaAllah


dengar dulu ape pacik Shaykh Khalid Yasin nak kata apa ni! hehe *semangat tetibe eh*
dah pernah post video ni dulu masa himpunan bersih 2.0 aritu. harap2 dapat sama2 dengar lagi video ni okes sume :)

semoga tiada sebarang kecederaan esok hari
wallahua'lam. Allah lagi mengetahui.

Thursday, October 20, 2011

sebenarnya aku sangatlah MAMPU!


ni intro.


"Allah.. sangat indah langitMu, dan namaMu, Allah.."


"Allah-lah yang mengirimkan angin, lalu angin itu menggerakkan awan dan Allah membentangkannya di langit menurut yang Dia kehendaki, dan menjadikannya bergumpal-gumpal, lalu engkau lihat hujan keluar dari celah-celahnya, maka apabila Dia menurunkannya kepada hamba-hambaNya yang Dia kehendaki tiba-tiba mereka bergembira"
(30:48)

tersenyum sendiri pagi ni. tengah berjalan ke dewan exam ternampak kat langit, sebijik ade awan yang berbentuk kalimah Allah dalam arab. mustahil ke?
tak akan ade ape yang tak mustahil. kerana langit tu milikNya. semua pon milikNya. dan kenapa nak berasa pelik kalau ternampak kalimah Allah di sekitar bumi ni. kerana aku yakin kalimah Allah yang betul2 terbentuk kat langit hari ni. hee. senyum lagi. alhamdulillah hati pon sangat tenang menjawab exam tadi :')



ok!


sebenarnya!


take note of what Tariq Ramadan said :

"You will never experience FREEDOM if you don't get the sense of what DISCIPLINE is."

aku seorang student di korea selatan yang bila exam en mesti jadi macam orang tak betul aje. tidur pon tak betul. makan pon tak betul. fikiran lagi la serabut. kelam kabut! meja bersepah. kertas berselerak. pen tak bertutup. ni mmg lah statement biase seorang student.
sebab ape en?

last minute lagi.
jangan salah faham. semua orang pon 'last minute'
bukan last minute yang maksudnye baru nk start dari A smpai Z
cumenye ye lah kan esok nak exam sape tak nak revise balik? *lebih baik selak2 balik drpd perasan dah hafal dan jadi bodoh sombong dalam dewan exam*
jadi terstart balik dari A smpai Z untuk fahamkan betul2. en en?

kalau imbas balik hari semalam mmg ya Allah, boleh pengsan yg sebenar-benarnya
hari ni ade 3 paper, jadi aku tinggal tambah tolak 24 jam untuk hafal formula2 so-called-hebat dari barat utk 3 paper

3 paper je. ok.

24jam tu bahagi masa betul2. dengan SERIOUS ok. sangat teliti. alang-alang dah belajar matematik + bantuan sistem jam dinding memang alhamdulillah dapat susun dengan sangat efisyen

lepas solat subuh dr:

6.oo-9.00 subjek 1
dhuha
9.30-12.30 subjek 2
zohor
1.00-3.00 subjek 3
asar
3.30-6.30 subjek 1 balik
maghrib, isya'
8.00-11.00 subjek 2 balik
11.00-2.00 subjek 3 balik
tido
6.00-7.00 subjek 1 balik
7.00-8.00 subjek 2 balik
8.00-9.00 subjek 3 balik
10.00 blah gi exam

exam plak satu hari 10-5ptg

tido 3 jam aje. SERIOUS ok. mata memang sepet bertambah hebat lagi sepetnya. bawah mata hitam bertambah hebat lagi hitamnya tak terkata.

secara kasarnya. masyaAllah kekuatan yang datang dari Allah insyaAllah memang tak sangka dapat ikut jadual masa tu. kepala tepu macam nak pecah tak tipu.
mata memang penat, kopi 6 cawan *1 cawan 2 peket* minom
boleh mcm tu. menjadi!

lepas tu hari ni.. alhamdulillah exam dah habis mcm tu je. sekaligus satu hari.

tergamam. kejap.

macammana eh aku sangat2 menghargai masa semalam tu, smpaikan tak makan proper. even 3 minute pergi ke tandas pon aku rasa sangat rugi. dalam 3 minute boleh hafal 2 formula. dari 2 formula tu aku boleh jawab 5 soalan nanti. dari 5 soalan tu boleh dapat 40 markah untuk formula sahaja.
masyaAllah. masyaAllah.

sampai ke situ aku kirekan probabilty membuang masa ke tandas.

sekarang aku rasa sangat lapang. tak terkejar sana sini. smpai tak tahu nak baca apa. masa sangaat banyak aku rasa hari ni. sampai tak tahu nak baca apa. sampai tak tahu. betul.

sesungguhnya, manusia tu sangatlah dalam kerugian.

bayangkan. bayangkan eh kalau sehari tu, betul2 aku kira utk susun jadual aku
untuk hari akhirat, mesti sangat mantap en?

sudah tentu sangat mantap!
tapi apakan daya aku mampu berfikir dan bergerak mantap bila ada "exam".
bayangkan kalau aku mampu susun masa aku untuk berdakwah dan hafal quran, atau pun belajar bahasa arab ke, macam semalam

masyaAllah. tak terungkap dengan kata-kata. aku SANGATLAH MAMPU.
dari segi masanya. iye memang kita tak tau bila ajal maut kita.
tapi pokok akarnya, biiznillah
sebenarnya aku SANGAT lah mampu bergerak mantap untuk dakwah kalau aku mampu bergerak mantap hanya untuk exam dunia, hanya untuk 3 subjek tu.
aku SANGAT lah mampu untuk disiplinkan diri aku, betul2 ikut masa, betul2 fokus kat buku

aku sangatlah mampu masyaAllah! cuma aku sangat banyak beralasan. sangat malas mengangkat badan berat untuk bergerak.

"sedangkan si kudung pon mampu berjalan meminta sedekah, apatah lagi si berkaki dua pasti mampu berlari laju menyebarkan islam ke seluruh pelusuk dunia"

aku mahu bergerak mantap juga untuk dakwah dan untuk islam. :') aku mampu! dan kamu juga mampu! mari kita berdisiplin! :D

p/s: sebenarnya sangat terharu dan terkesima dan tergamam mendengar ucapan Tariq Ramadhan tentang "disiplin dan kebebasan". mari tengok sama2 lagi sekali! ~(^V^)~


bittaufiq wannajah utk yg belum habis exam. hwaiting!


Friday, October 14, 2011

segala-galanya bermula dengan itu


"The School of Tarbiyyah : Where True Muslims are created"

itu.

"tarbiyyah" itu
tak semua yang dapat.

tapi semua berhak dapat.

rugilah mereka yang membuang tarbiyyah.
kerana

tak semua yang dapat.

dan rugilah mereka yang tidak menginginkan tarbiyyah
kerana

tak semua yang dapat.

dan dari tarbiyyah, aku mengenal Allah
Allah.


Allah.


Allah bukan hanya sekadar namaNya Allah
aku dapat kenal sifat-sifat Allah
aku dapat tafsir dari surat cinta Allah.. al-Quran al Kareem
aku dapat rasa manis ukhuwwah
aku dapat kenal 10 sahabat dijamin syurga Allah
aku dapat belajar ilmu tajwid
aku dapat belajar bahasa arab sedikit demi sedikit

aku dapat..

aku dapat ilmu akhirat

aku dapat..

dari tarbiyyah, aku dapat segala-galanya yang aku tertinggal
kerana

segala-galanya bermula dengan tarbiyyah!

alhamdulillah.



Thursday, October 13, 2011

carik yang selesa itu bukan sesuatu yang 'tenang'





"Maka ingatlah kepada-Ku, Aku pun akan ingat kepadamu. Bersyukurlah kepada-Ku, dan janganlah kamu ingkar kepada-Ku"
(2:152)


bismillah

apa erti tenang itu?

katanya wajah2 para syuhada ketika syahid, tenang raut wajah mereka
katanya lagi wajah mereka yang bertahajjud di malam hari, tenang raut wajah mereka
hati mereka para hafizah dan hafiz yang memahami dan menghafal al-quran, hati mereka sangat tenang, lagi tenang raut wajah mereka, tenang kita juga melihat mereka
katanya itu.. "tenang" yang dicari-cari
katanya.. seorang sahabat baikku

aku pernah ingin mencari 'tenang' itu dengan berkubur di sebuah gua


gua dunia.

gua yang pintunya lebar menjanjikan kemewahan dan kekayaan
tidak pernah tertutup pintu keluar dan masuknya
dan terbuka luas lagi menggiurkan
rupanya bukan tenang yang aku cari, tapi 'selesa' yang aku cari selama ni
selesa hidup didunia,
sedangkan Allah menjanjikan lebih keselesaan dari itu, keselesaan yang tak terhingga di syurgaNya tapi aku hanya terpandang pada selesa duniaNya

selesa yang bermaksud tidak diuji, tidak dipandang Allah nauzubillah
"ya Allah, jangan alihkan pandanganMu terhadap kami, ujilah kami kerana tanpa ujianMu kami terlalu selesa hanyut dalam angan-angan T_T"

astaghfirullah. sebulan juga aku masuk ke gua dunia dan tak nampak jalan keluarnya
asalnya cuba nak berhenti sebentar
penat katanya cuba berdakwah
letih, tak mampu.. merungut banyak masalah
katanya lagi sudah puas cuba berdakwah
berdakwah apakah tu krun?

dakwah si angin.. yang tiada hasilnya
mungkin aku banyak berkata daripada melakukan kerja
smpaikan tidak ikhlas kerana Allah *astaghfirullah*
kerana kalau betul2 kerana Allah tak mungkin akan berasa penat
aku sepatutnya berasa tenang.. tenang bak para sahabat
tenang seperti Rasulullah kerana yakin Allah bersama-samanya

tenang dengan segala ujianNya
tenang dengan keputusanNya
tenang dan tenang walaupun tiada hasil

Dan dari Wabishah bin Ma'bad r.a berkata: Aku datang kepada Rasulullah, beliau bersabda: "Apakah engkau datang untuk bertanya tentang kebajikan?" Aku berkata, "Ya." Beliau bersabda: "Bertanyalah kepada hatimu. Kebajikan adalah apa yang menjadikan tenang jiwa dan hati, sedangkan dosa adalah apa yang menggelisahkan jiwa dan menimbulkan keraguan dalam hati, meskipun orang-orang terus membenarkanmu." (hadis hasan riwayat Musnad Imam Ahmad bin Hambal dan Imam Ad-Darimi dgn sanad hasan)

astaghfirullah. astaghfirullah. astaghfirullah.
sangat senang beristighfar tapi tidak menghayati betul2 maksud mendalamnya
"aku memohon keampunan dariMu yaAllah"

sungguh aku memohon keampunanMu
atas segala rungutan aku, keletihan ku, ketidaksabaran ku
tak mungkin sama tarafku dengan sahabat2 yang dijanjikan syurgaMu

"Ataukah kamu mengira bahawa kamu akan masuk syurga, padahal belum datang kepadamu (cobaan) seperti (yang dialami) orang-orang terdahulu sebelum kamu. Mereka ditimpa kemelaratan, penderitaan dan diguncang (dengan pelbagai cobaan), sehingga rasul dan orang-orang yang beriman bersamanya berkata "kapankah datang pertolongan Allah?" Ingatlah, sesungguhnya pertolongan Allah itu dekat"
(2:214)

betulkan niat. betulkan niat. betulkan niat.
sebagai para daie, para pendakwah, para pemegang panji islam
ikhlaskan niat kita, kerana apa kita mahu bergerak, mahu berdakwah
kerana Allah. hanya kerana Allah.. Allahu ahad "Allah Yang Maha Esa"

dan takkan penat tangan kaki dan anggota kita bergerak untuk Tuannya..untuk Tuannya insyaAllah!

"sesi semangatkan diri.. cukuplah duduk di gua sebulan T_T mari bergerak! yosh!"