Pages

Tuesday, June 7, 2011

because you dont see the power in it


"You just look at it as a story, you dont see the power in it"

aku suke dgr Nouman Ali Khan ni sbb die cakap american kot
bile keluar american slang tu masuk zub zab terus ke dada
sebab ayat america ni kekadang kasar jugak kan
macam die suke ckp "how dare you..! how dare you to look down upon another muslims, who do you think you are!?"
memang die sarankan betul2 ayat tu ngan pointing fingers lagi wuu best

pagi tadi aku ulang video pasal sesape yang dalam stress
mesti ramai pon da tengok video tu eheh best kan? *tak caye sudah :P*
kite selalu je pikir diri sendiri,
tau stress sendiri aje.. sedangkan ramai lagi yang lagi stress di saat itu
macam hal typical exam, tak pun kerja
sikit2 stress, sikit2 stress, padahal tak de tumpah darah lagi
kadang-kadang cuma duduk atas kerusi je fikir result, da stress tak tentu hala
ya Allah.. pastu bad mood sana sini

kita tak pernah ade lagi dalam situasi perang tu
tak tau stress nye lagi dasyat smpai tak boleh tidur
menggeletar sana sini, bila-bila boleh kena bom ye
ni duduk kat dunia aman, complain lagi sana sini astaghfirullahal-azim




kenape ye suka main twitter, main yang dengan sungguh-sungguhnya meng-complain everything
almost E.V.E.R.Y.T.H.I.N.G
ya Allah.. lindungi aku dari menjadi hamba yang tak bersyukur T_T
makin lame makin rasa tak sedap hati
sebab baru perasan kat situ hari-hari penuh dengan tweet complain
makanan tak sedap, kyosu bosan la, duet tak cukup
Astaghfirullah, mcm semua pun "berkomplen" pasal life masing2 like all da time
24 jam kat situ, lagi2 da ade smart phone ye?

cukup.

ade pernah search tak stress ni mcmmane terbentuk haha
kelakar jugak aku pernah carik history of stress dah tak ada kerja time tu
saje nk membaca
stress tu datang dari nerves mane ntah xingat spesifik, bila mana kita tak puas hati atau pun runsing
nerves akan send information ke otak dengan sangat2222 laju
smpai otak kat dalam tu jadi tegang banyak sgt information
tu pada yang aku baca2, tak tahu lebih details +kalau salah maafkan nnt aku cuba baca lagi dalam+
jadi sangat bahaye, sebab bile otak da weng.. boleh black out serta merta
tapi selalu dengar kan orang yang bace Quran, die tenang aje..
macam air sungai :))

Nouman cakap kat situ,
"The first thing to note for a believer, for a believer (die ulang = mereka yang beriman) who is in the stress, your real councilation is in the Quran"

"you read the word of Allah sincerely..."

the word of Allah, betul.. ramai just pass by je kan
tak ada effect dalam hati T_T

"And you will find council in it, you will find advice in it, you will find comfort in it, you will find.. the struggles of those who suffered much more than you and Allah helped them.. And you just look at it as a story.. you dont see the power in it.. you dont see the power in it"

mashaAllah.. memang banyak sangat kisah dalam Quran
Allah dah pun tolong diorang, dan Allah menepati janjiNya
tak rugi berurus niaga dengan orang yang tepati janji kan
tak dapat dibandingkan langsung ujian 'mereka yang terdahulu' dengan masalah seciput kita
hmm.. *pandang luar tingkap..renung kejap*

jadi bacalah al-Quran itu lagi
peringatan sentiasa kepada diri sendiri jugak insyaAllah
tak payah nak tweet-tweet kot bila tak puas hati ke, stress ke
tak pun buat status fb ye.. huhu kelakar *tuding kat diri sendiri dulu T_T

kemanhaja.

insyaAllah.. mari kita manfaatkan ayat-ayat Allah :)

1 comment:

Akmal Khalidah said...

Al-Quran mukjizat Allah =)