Pages

Sunday, November 27, 2011

kalau guris-guris tu mampu ditutupi lagi




|menunggu itu kadang-kadang sangat pahit, tapi ramai tak nampak manisnya|

"dan janganlah kamu (merasa) lemah, dan jangan (pula) bersedih hati, sebab kamu orang paling tinggi (derajatnya), jika kamu orang beriman"
-3:139

kecil ibu jari menutup guris-guris yang timbul di tapak hatiku
2 3 kali terasa kecewanya bila seseorang tidak menunaikan janji nya dan kita masih lagi menunggu
tapi bukan lah hak kita untuk kecewa dengan seseorang
sebelum datang 'kecewa' itu, bersangka baik perlu datang dahulu supaya kita memaafkannya atau hanya syaitan yang akan datang menemani, dan terus menghasut

hari ini katanya kecewa dengan seseorang.

kecewa = marah?
atau kecewa = tawar hati?

오차피 kecewa tu sendiri bukan hak kita. bila kita kecewa dengan seseorang, bermakna kita kecewa dengan Allah juga. sebab setiap benda yang kita hadapi, setiap perkara yang kita lalui, sudah disusun oleh Allah dan kadang-kadang kita tak tahu, itu ujian dari Allah.

kat situ ehem..

"adakah kita layak kecewa dengan susunan Allah?"

sedangkan apa yang Allah beri tu sudah pasti yang terbaik. kan? kaan....
jadi bila kecewa marah, atau tawar hati beristighfarlah.

"kenapa aku kecewa? kenapa aku mesti kecewa?"

kalau hari ni aku kecewa dengan seseorang tu kerana memungkiri janjinya, aku sudah hilang nilai sabar di situ. Allah sedang menguji titik kesabaran aku menunggu dan sekaligus aku dapat pengajaran supaya:

|jangan biarkan orang menunggu kita, kerana kita juga jadi punca dia akan kecewa, akhirnya dua-dua berdosa|

jauh betul pusing tu kan, last2 dapat dosa dua-dua haa pe kes. jadi jangan kecewa dulu, atau kata lain berkecil hati. sebab, kecewa tu bukan milik aku dan bukan milik kau. sabar dahulu dan amik iktibar dari sesuatu kejadian. insyaAllah ada yang lebih baik menunggu kita dari KECEWA tu sendiri.

alhamdulillah sangat terkesan dengan tazkirah "kecil hati berdosa" dari facebook
jzkk kepada yang postkan tazkirah tu dan kepada si penulis tazkirah. semoga semua dapat pengajaran bersama :)


Thursday, November 24, 2011

sepinggan pau kacang merah dan doaku





"Allah? sape tu, cikgu Ros?"

"Tuhan kita khairun, kalau Dia boleh jadikan kita, ape lagi, mintak aje.. semua Allah boleh buat"
-sekitar 6 tahun, tadika amal lembah keramat

mcmmana kan rasa seronok dulu2 tu? saat2 pertama kali kenal Allah. pertama kali rasa bercakap denganNya. seronok dan bahagia sangat. teramat. paling bahagia. rasa lega. rasa hati tengah berbunga bunga. rasa...




tengah terbang :')





nak cerita kisah pertama aku praktikal kan teori. teori? iye..
sebab da besar ni banyak dapat teori,

tapi.namun.malangnya

praktikal sangatlah kureng.

kecik2 dulu masa tadika ada pernah bergaduh sebabkan sepinggan pau waktu rehat. ada geng ni lah yang suka buli orang lagi2 aku ni yang sangat nerd dan naive. pagi2 datang tadika keluar hingus lagi. gigi tak gosok sbb bangun lambat takut kena tinggal bas T_T (kadang2 aje) pakai serkup betul2 sama line dengan kening. tudung lipat petak kekeke. kelakar nye tengok gambar lame2 :) rindu.

jadi sampai2 tadika, geng2 suka buli dah tunggu kat pintu kelas. ikut je kalau dorg suruh masuk dalam longkang pon. selalu sangat kena buli smpai waktu rehat tak dapat makan apa-apa sebab ckgu bagi satu pinggan je makanan untuk 6 orang.

hari tu makanan feveret, cikgu bagi sepinggan PAU kacang merah. budak2 kaki buli tu makan smpai sepinggan dan tak bagi satu pon kt aku. pastu gaduh smpai pelanting2 kerusi sbb lapar sangat. dah tak tahan. betul.

sedihnye time tu tak tau nak cakap mcmmana. dpt serpih2 pau yang bekas dorg makan tu je. duit tak ada. ummi kata makanan dah sediakan, duit poket tak payah lah kan.
balik rumah takut dengan abah. abah garang sangat. bila tanya makan apa kt kelas td, "cikgu bagi pau, kacang merah wuhh" tapi tak cerita habis yang tak dapat makan pon pau tu. tangan lebam2 pon tak tunjuk takut kena marah lagi.

esoknya tak dapat mkn jugak mee goreng. tak adalah suka sangat tapi lapar tau. diorang datang makan aku punya lagi. dah nanges2 pergi kat pejabat cikgu cerita semua.

tapi yang rasa terharu time tu, ckgu kelas yang dengar masalah tu tak pergi marah pon budak2 kaki buli tu tapi instead, hari tu saat tu, ckgu ajar aku




cara berdoa.



aku ingat lagi rasa indah menangis sambil berdoa waktu tu, doa Allah sejukkan hati diorang.
cikgu Ros nama dia. dia ajar

"khairunnisaa, nama pon dah sedap tu sebaik-baik wanita. khairun baik tak? khairun budak baik. kalau budak baik, dia tak pernah nak balas balik apa yang orang buat pada dia. dia akan mintak kat Allah supaya Allah sejukkan hati budak2 tu untuk kawan dengan khairun dan berkelakuan baik"

sambil nanges tu cikgu pegang dua belah tangan aku angkat takat dada

"macam ni khairun, tadah dua-dua tangan, letak rapat. mintak kat Allah mcmmana khairun nak diorang berubah. sbb cara nak buang benci atau marah kat seseorang tu, kita doa Allah bukak hati dia untuk berubah"


"Allah? sape tu?"



"Tuhan kita khairun, kalau Dia boleh jadikan kita, ape lagi, mintak aje.. semua Allah boleh buat"




"tapi.. mcmmana ayat kita dengan Allah?"




"khairun mintak aje mcmmana khairun nak, ngadulah mcmmana khairun ngadu kat cikgu tadi. bila kita berdoa smbil menangis, lagi hati kita ikhlas mintak apa yang kita nak. sebab nanges tu betul2 datang dari hati yang tengah terdesak kan?"

so aku terus lah baca doa kuat2 depan cikgu tadi tanpa rasa malu haha. kelakar pon macam kelakar sbb first time rasa sangat2 nikmat berdoa tu.. ngadu semua kat Allah, rasa tenang. tak kesah dah ramai2 ckgu tengah tengok ke ape dalam pejabat tu.

mcm tu lah sebenarnya aku belajar pasal doa, sekaligus dengan praktikal dalam satu masa. ni cerita betul ehem. subhanaAllah, cara cikgu ajar tu, saat pertama tahu pasal doa tu masih fresh dalam kepala.

mcmmana hebatnya kan boleh praktikal betul2 lepas teori.
seronok. rasa puas dan nak buat lagi.
tapi sekarang teori yang dapat semua hebat2 belaka. dan perlukan kefahaman dan keberanian yang hebat jugak untuk praktikal.
contohnya menjadi individu muslim yang berjaya. atau menjadi seorang daie.


wow.



tebal buku dah salin nota aje. tapi praktikal masih zero T_T
ckgu Ros.. ehehe. tak kan lah nak panggil cikgu Ros balik ajar lagi kan.

insyaAllah guide sume dah ditunjukkan Rasulullah dan sahabat2nya.
sabar..pelan2.. boleh krun :)

sekadar perkongsian. sungguh, cerita lama2 ni kadang2 sangat manis bila dihayati T_T rindu lagi. rasa lain dah tua-tua ni. banyak masalah aje memanjang. konon nak selesai semua dengan otak. sedangkan, dulu sekali ada masalah terus angkat tangan berdoa.
mana pergi aku yang dulu? :'( masih merindui dan mencari si krun yang dulu. rindu. harap sesiapa yang singgah, doakan aku di sini juga dalam doa-doa mu. semoga kita kuat :')

"Sungguh, (agama tauhid) inilah agama kamu, agama yang satu, dan Aku adalah Tuhanmu,maka sembahlah Aku"
(21:92)


Sunday, October 23, 2011

kisahkan seluar pendek atau tangan yang melambai?


"Sakitnya sakaratul maut itu tetapi sedikit sekali kita mengingatinya bahkan untuk sekadar menyebut namanya."




semalam gempa bumi melanda turkey dengan magnitude 7.2. lebih 138 orang telah meninggal dunia dan ramai lagi yang masih tertimbus dalam tanah. lebih 80 bangunan runtuh sepanjang 10 jam gegaran tu.

tapi hakikatnya malam semalam ramai lagi yang kisahkan seluar pendek dari tangan yang melambai.

dari malam semalam smpai sekarang (pukul 11.30 waktu korea) masih lagi sedang berkabung dengan kekalahan Man.United dalam perlawanan bola dengan man.city. 응???
macammana tau info ni?
sebab kat facebook, kat surat khabar malaysia, semua penuh tentang kisah bola ni. bola bola bola dan semua pon berkabung sana sini, kutuk mengutuk pasukan itu pasukan ini.

sedang mereka bersorak, mencaci maki tu, ada saudara kita di turkey yang sedang melambai-lambai tangan meminta bantuan, sedang dicabut nyawanya oleh malaikat izrail T_T

manusia dibutakan dengan hiburan.
sangat.. dibutakan dengan hiburan astahgfirullah.
ni peringatan untuk diri sendiri jugak T_T

dan semalam juga marco simoncelli pelumba motosikal GP juga menghembuskan nafasnya terakhir di track sepang.
hanya pada hari semalam banyak kematian di depan mata, tapi kita hanya memandang seluar pendek yang berlari2 di padang.

"sesungguhnya orang yang paling bijak itu ialah orang yang mengingati mati"

lets pray for turkey. n always pray for our ummah! :)

Friday, October 21, 2011

내가 생각하기엔..나의 사고방식은...bagi aku!


bismillah
sekali lagi ade himpun besar-besaran di Malaysia
aku seorang muslim, beragama islam, aku pun tak pernah menyokong dan setuju tindakan yang melanggar hukum-hukum Allah.


tapi bagi aku!

bagi pendapat aku~
aku tak setuju sangat2 dengan himpunan2 dan demonstrasi beramai-ramai sebegini untuk menunjukkan ketidaksetujuan atau ketidaksokonganku
dan aku bersetuju dengan pacik Shaykh Khalid Yasin insyaAllah


dengar dulu ape pacik Shaykh Khalid Yasin nak kata apa ni! hehe *semangat tetibe eh*
dah pernah post video ni dulu masa himpunan bersih 2.0 aritu. harap2 dapat sama2 dengar lagi video ni okes sume :)

semoga tiada sebarang kecederaan esok hari
wallahua'lam. Allah lagi mengetahui.

Thursday, October 20, 2011

sebenarnya aku sangatlah MAMPU!


ni intro.


"Allah.. sangat indah langitMu, dan namaMu, Allah.."


"Allah-lah yang mengirimkan angin, lalu angin itu menggerakkan awan dan Allah membentangkannya di langit menurut yang Dia kehendaki, dan menjadikannya bergumpal-gumpal, lalu engkau lihat hujan keluar dari celah-celahnya, maka apabila Dia menurunkannya kepada hamba-hambaNya yang Dia kehendaki tiba-tiba mereka bergembira"
(30:48)

tersenyum sendiri pagi ni. tengah berjalan ke dewan exam ternampak kat langit, sebijik ade awan yang berbentuk kalimah Allah dalam arab. mustahil ke?
tak akan ade ape yang tak mustahil. kerana langit tu milikNya. semua pon milikNya. dan kenapa nak berasa pelik kalau ternampak kalimah Allah di sekitar bumi ni. kerana aku yakin kalimah Allah yang betul2 terbentuk kat langit hari ni. hee. senyum lagi. alhamdulillah hati pon sangat tenang menjawab exam tadi :')



ok!


sebenarnya!


take note of what Tariq Ramadan said :

"You will never experience FREEDOM if you don't get the sense of what DISCIPLINE is."

aku seorang student di korea selatan yang bila exam en mesti jadi macam orang tak betul aje. tidur pon tak betul. makan pon tak betul. fikiran lagi la serabut. kelam kabut! meja bersepah. kertas berselerak. pen tak bertutup. ni mmg lah statement biase seorang student.
sebab ape en?

last minute lagi.
jangan salah faham. semua orang pon 'last minute'
bukan last minute yang maksudnye baru nk start dari A smpai Z
cumenye ye lah kan esok nak exam sape tak nak revise balik? *lebih baik selak2 balik drpd perasan dah hafal dan jadi bodoh sombong dalam dewan exam*
jadi terstart balik dari A smpai Z untuk fahamkan betul2. en en?

kalau imbas balik hari semalam mmg ya Allah, boleh pengsan yg sebenar-benarnya
hari ni ade 3 paper, jadi aku tinggal tambah tolak 24 jam untuk hafal formula2 so-called-hebat dari barat utk 3 paper

3 paper je. ok.

24jam tu bahagi masa betul2. dengan SERIOUS ok. sangat teliti. alang-alang dah belajar matematik + bantuan sistem jam dinding memang alhamdulillah dapat susun dengan sangat efisyen

lepas solat subuh dr:

6.oo-9.00 subjek 1
dhuha
9.30-12.30 subjek 2
zohor
1.00-3.00 subjek 3
asar
3.30-6.30 subjek 1 balik
maghrib, isya'
8.00-11.00 subjek 2 balik
11.00-2.00 subjek 3 balik
tido
6.00-7.00 subjek 1 balik
7.00-8.00 subjek 2 balik
8.00-9.00 subjek 3 balik
10.00 blah gi exam

exam plak satu hari 10-5ptg

tido 3 jam aje. SERIOUS ok. mata memang sepet bertambah hebat lagi sepetnya. bawah mata hitam bertambah hebat lagi hitamnya tak terkata.

secara kasarnya. masyaAllah kekuatan yang datang dari Allah insyaAllah memang tak sangka dapat ikut jadual masa tu. kepala tepu macam nak pecah tak tipu.
mata memang penat, kopi 6 cawan *1 cawan 2 peket* minom
boleh mcm tu. menjadi!

lepas tu hari ni.. alhamdulillah exam dah habis mcm tu je. sekaligus satu hari.

tergamam. kejap.

macammana eh aku sangat2 menghargai masa semalam tu, smpaikan tak makan proper. even 3 minute pergi ke tandas pon aku rasa sangat rugi. dalam 3 minute boleh hafal 2 formula. dari 2 formula tu aku boleh jawab 5 soalan nanti. dari 5 soalan tu boleh dapat 40 markah untuk formula sahaja.
masyaAllah. masyaAllah.

sampai ke situ aku kirekan probabilty membuang masa ke tandas.

sekarang aku rasa sangat lapang. tak terkejar sana sini. smpai tak tahu nak baca apa. masa sangaat banyak aku rasa hari ni. sampai tak tahu nak baca apa. sampai tak tahu. betul.

sesungguhnya, manusia tu sangatlah dalam kerugian.

bayangkan. bayangkan eh kalau sehari tu, betul2 aku kira utk susun jadual aku
untuk hari akhirat, mesti sangat mantap en?

sudah tentu sangat mantap!
tapi apakan daya aku mampu berfikir dan bergerak mantap bila ada "exam".
bayangkan kalau aku mampu susun masa aku untuk berdakwah dan hafal quran, atau pun belajar bahasa arab ke, macam semalam

masyaAllah. tak terungkap dengan kata-kata. aku SANGATLAH MAMPU.
dari segi masanya. iye memang kita tak tau bila ajal maut kita.
tapi pokok akarnya, biiznillah
sebenarnya aku SANGAT lah mampu bergerak mantap untuk dakwah kalau aku mampu bergerak mantap hanya untuk exam dunia, hanya untuk 3 subjek tu.
aku SANGAT lah mampu untuk disiplinkan diri aku, betul2 ikut masa, betul2 fokus kat buku

aku sangatlah mampu masyaAllah! cuma aku sangat banyak beralasan. sangat malas mengangkat badan berat untuk bergerak.

"sedangkan si kudung pon mampu berjalan meminta sedekah, apatah lagi si berkaki dua pasti mampu berlari laju menyebarkan islam ke seluruh pelusuk dunia"

aku mahu bergerak mantap juga untuk dakwah dan untuk islam. :') aku mampu! dan kamu juga mampu! mari kita berdisiplin! :D

p/s: sebenarnya sangat terharu dan terkesima dan tergamam mendengar ucapan Tariq Ramadhan tentang "disiplin dan kebebasan". mari tengok sama2 lagi sekali! ~(^V^)~


bittaufiq wannajah utk yg belum habis exam. hwaiting!


Friday, October 14, 2011

segala-galanya bermula dengan itu


"The School of Tarbiyyah : Where True Muslims are created"

itu.

"tarbiyyah" itu
tak semua yang dapat.

tapi semua berhak dapat.

rugilah mereka yang membuang tarbiyyah.
kerana

tak semua yang dapat.

dan rugilah mereka yang tidak menginginkan tarbiyyah
kerana

tak semua yang dapat.

dan dari tarbiyyah, aku mengenal Allah
Allah.


Allah.


Allah bukan hanya sekadar namaNya Allah
aku dapat kenal sifat-sifat Allah
aku dapat tafsir dari surat cinta Allah.. al-Quran al Kareem
aku dapat rasa manis ukhuwwah
aku dapat kenal 10 sahabat dijamin syurga Allah
aku dapat belajar ilmu tajwid
aku dapat belajar bahasa arab sedikit demi sedikit

aku dapat..

aku dapat ilmu akhirat

aku dapat..

dari tarbiyyah, aku dapat segala-galanya yang aku tertinggal
kerana

segala-galanya bermula dengan tarbiyyah!

alhamdulillah.



Thursday, October 13, 2011

carik yang selesa itu bukan sesuatu yang 'tenang'





"Maka ingatlah kepada-Ku, Aku pun akan ingat kepadamu. Bersyukurlah kepada-Ku, dan janganlah kamu ingkar kepada-Ku"
(2:152)


bismillah

apa erti tenang itu?

katanya wajah2 para syuhada ketika syahid, tenang raut wajah mereka
katanya lagi wajah mereka yang bertahajjud di malam hari, tenang raut wajah mereka
hati mereka para hafizah dan hafiz yang memahami dan menghafal al-quran, hati mereka sangat tenang, lagi tenang raut wajah mereka, tenang kita juga melihat mereka
katanya itu.. "tenang" yang dicari-cari
katanya.. seorang sahabat baikku

aku pernah ingin mencari 'tenang' itu dengan berkubur di sebuah gua


gua dunia.

gua yang pintunya lebar menjanjikan kemewahan dan kekayaan
tidak pernah tertutup pintu keluar dan masuknya
dan terbuka luas lagi menggiurkan
rupanya bukan tenang yang aku cari, tapi 'selesa' yang aku cari selama ni
selesa hidup didunia,
sedangkan Allah menjanjikan lebih keselesaan dari itu, keselesaan yang tak terhingga di syurgaNya tapi aku hanya terpandang pada selesa duniaNya

selesa yang bermaksud tidak diuji, tidak dipandang Allah nauzubillah
"ya Allah, jangan alihkan pandanganMu terhadap kami, ujilah kami kerana tanpa ujianMu kami terlalu selesa hanyut dalam angan-angan T_T"

astaghfirullah. sebulan juga aku masuk ke gua dunia dan tak nampak jalan keluarnya
asalnya cuba nak berhenti sebentar
penat katanya cuba berdakwah
letih, tak mampu.. merungut banyak masalah
katanya lagi sudah puas cuba berdakwah
berdakwah apakah tu krun?

dakwah si angin.. yang tiada hasilnya
mungkin aku banyak berkata daripada melakukan kerja
smpaikan tidak ikhlas kerana Allah *astaghfirullah*
kerana kalau betul2 kerana Allah tak mungkin akan berasa penat
aku sepatutnya berasa tenang.. tenang bak para sahabat
tenang seperti Rasulullah kerana yakin Allah bersama-samanya

tenang dengan segala ujianNya
tenang dengan keputusanNya
tenang dan tenang walaupun tiada hasil

Dan dari Wabishah bin Ma'bad r.a berkata: Aku datang kepada Rasulullah, beliau bersabda: "Apakah engkau datang untuk bertanya tentang kebajikan?" Aku berkata, "Ya." Beliau bersabda: "Bertanyalah kepada hatimu. Kebajikan adalah apa yang menjadikan tenang jiwa dan hati, sedangkan dosa adalah apa yang menggelisahkan jiwa dan menimbulkan keraguan dalam hati, meskipun orang-orang terus membenarkanmu." (hadis hasan riwayat Musnad Imam Ahmad bin Hambal dan Imam Ad-Darimi dgn sanad hasan)

astaghfirullah. astaghfirullah. astaghfirullah.
sangat senang beristighfar tapi tidak menghayati betul2 maksud mendalamnya
"aku memohon keampunan dariMu yaAllah"

sungguh aku memohon keampunanMu
atas segala rungutan aku, keletihan ku, ketidaksabaran ku
tak mungkin sama tarafku dengan sahabat2 yang dijanjikan syurgaMu

"Ataukah kamu mengira bahawa kamu akan masuk syurga, padahal belum datang kepadamu (cobaan) seperti (yang dialami) orang-orang terdahulu sebelum kamu. Mereka ditimpa kemelaratan, penderitaan dan diguncang (dengan pelbagai cobaan), sehingga rasul dan orang-orang yang beriman bersamanya berkata "kapankah datang pertolongan Allah?" Ingatlah, sesungguhnya pertolongan Allah itu dekat"
(2:214)

betulkan niat. betulkan niat. betulkan niat.
sebagai para daie, para pendakwah, para pemegang panji islam
ikhlaskan niat kita, kerana apa kita mahu bergerak, mahu berdakwah
kerana Allah. hanya kerana Allah.. Allahu ahad "Allah Yang Maha Esa"

dan takkan penat tangan kaki dan anggota kita bergerak untuk Tuannya..untuk Tuannya insyaAllah!

"sesi semangatkan diri.. cukuplah duduk di gua sebulan T_T mari bergerak! yosh!"

Thursday, September 15, 2011

buat dulu, jangan asyik menulis~


"It has been reported that the Prophet (peace be upon him) said, "A man will be brought on the Day of Judgement, and he will be thrown into Hellfire, so that his intestines will come out, and he will go around like a donkey goes around the millstone. The people of Hellfire will gather around him and say, 'O so and so! What happened to you? Did you not used to order us with good and prohibit us from evil? ' He will say, 'I used to order you with good and not do it myself; and I used to prohibit you from evil and do it myself'"

-Bukhari and Muslim


kukenali seorang insan yang banyak kata-katanya.
kata-katanya kadang2 penuh hikmah
kadang2 nya penuh dengan nasihat tak kurang juga motivasi harian
tapi kata-katanya tidak didahulukan dengan aksinya
itu lah si dia, si aku, dan si mereka yang kadang2 menulis, tapi lupa untuk melakukannya dahulu

kita jangan hanya mampu berkata-kata sedangkan tubuh masih belum melakukan aksinya
hanya menasihati orang lain, tapi badan tidak bergerak menjalankan ertinya

kelak di akhirat pabila ditanya Allah swt bukti kata-kata dan penulisan kita
mampukah berdiri gagah untuk menjawab seperti tangan kita yang gagah asyik menulis?
astaghfirullah. astaghfirullah. astaghfirullah.

doakan kita, doakan sahabat kita, semoga mereka jujur dan amanah dalam penulisan dan kata-kata yang keluar dari mulut kita.

*kepada semua blogger yang rajin menulis, lakukan aksinya dahulu dan jangan hanya menasihati orang sedangkan diri sedang bergoyang kaki tidak melakukan seperti yang diucapkan*

dari : refleksi blogger

Friday, August 19, 2011

berhati-hati kepada blogger


beware!




refresh niat, kepada apa kita menulis
kerana penulis blog adalah yang paling kecundang kepada timbulnya
"riak, takabbur dan sum'ah"

nauzubillahi min zalik. sila berhati-hati dengan hati kita.
refresh niat. bukan untuk nama. hanya untuk Allah dan Islam kita menulis insyaAllah

insyaAllah



Wednesday, August 17, 2011

kerana mindsetnya begitu.





alhamdulillah~
kerana Allah kami ditemukan, dan kerana Allah kami dipisahkan
mungkin untuk sementara, atau kami akan ditemukan di syurgaMu, O Allah?
amiin.. aminn

credit gmbar : azzi huda

mcmmana iman kita hari ini? :) ehehe
abang adam tan tanya aritu
"mcmmana seseorang tu boleh jadi hebat sedangkan dia tak punya apa-apa untuk bergerak, atau tak punya apa-apa untuk menyumbang kepada dakwah selain dari diri dan imannya?"

"sebab mindset dia yang kuat!"

terngiang-ngiang jugak jeritan tu smpai hari ni. sebab mindset dia yang kuat. betul.

selalu orang dah punyai peluang, senang nak keluar rumah, ada kereta untuk bergerak lagi, wang pun alhamdulillah sangat cukup untuk bergerak, tapi masih lagi lemah dan tak henti-henti merasakan dirinya tidak mampu lagi
"belum smpai masaku" hanya itu je jawapan yang diberikan.

sebab mindset dia begitu.

sedangkan ada orang yang mahu sangat-sangat untuk menyumbang, tetapi tak diizinkan Allah dari segi kuasa untuk bergerak. wang juga tak ada, cuma ada diri, tenaga dan iman di hati nya.
"kerana aku tetap mahu menyumbang, hatta melalui ayat yang keluar dari mulut ku sahaja pon, aku tetap mahu menyumbang!"

sebab mindset dia begitu.

mcmmana mindset kita hari ini? mahu mengalah kerana malas bergerak? no.no. a big no no

dulu kecik2 pernah cikgu aku cerita pasal seorang fakir miskin yang kadang-kadang hanya mampu meminta sedekah untuk makan secubit roti di tanah palestin

seorang fakir miskin berlegar-legar di tepi masjid al-aqsa yang dibedil askar yahudi. seorang pemuda pula sedang berjalan menuju ke masjid untuk solat zohor berjemaah dan ternampak si fakir miskin tersebut.
si fakir miskin pun mendekati kawasan masjid yang sedikit runtuh, penuh dengan timbunan batu-batu. lalu dikutipnya batu-batu kecil itu, di joloknya semula ke lubang di dinding yang telah pecah. namun batu kecil itu jatuh semula, dikutipnya lagi dan dijolokkan ke tempat yang sama. perkara yang sama dilakukan berulang-ulang kali.
"apa yang kamu sedang lakukan wahai hamba Allah? kita tak mampu membina semula dinding yang telah pecah itu tanpa ada alat yang sesuai untuk membentuknya semula"
"aku juga mahu bersedekah dan bukan hanya mahu menunggu orang bersedekah kepadaku. aku juga mahu sedekahkan tenagaku, azamku untuk membina semula dinding masjid Allah al-aqsa yang suci ini dan bukan hanya menunggu alat-alat yang sesuai untuk membina semula. kerana di akhirat nanti, batu-batu kecil ini akan menjadi saksi kepadaku, sedangkan aku tidak mampu untuk menyumbang apa-apa selain dari usahaku ini, maka batu-batu inilah saksi kepada usaha ku itu."

mungkin ada versi lain untuk cerita ni wallahualam
cikgu tekankan masa tu, Allah bukanlah memandang hasil dinding itu sejauh mana yang dapat dibinanya semula, tapi usahanya!
usahanya untuk cuba membaiki dinding tersebut, hanya dengan itu si fakir dapat masuk ke syurga masyaAllah

Alhamdulillah sehingga hari ini, kita masih diberi nikmat kelapangan dan kuasa untuk bergerak
jangan pernah berhenti berusaha. hatta sekecil biji sawi pun kita mencuba, insyaAllah ganjarannya tetap dijanjikanNya

tetapkan mindset kita. selagi islam tak sehebat kerajaan Abbasiah, selagi islam masih belum mencapai tahap ustaziatul alam, selagi Islam tak bergetar di hati kita, selagi itu kita perlu berjuang. belum lagi masa untuk berehat dan malas2. masa berehat hanya lah di syurga nanti. insyaAllah

majulah umat yang terbaik dikalangan umat! kitalah umat nabi muhammad s.a.w. kita lah pewaris khulafa' ar-rasyidin, bukan buih-buih lebihan dunia.

teruskan berjuang, teruskan berjuang :))
ada rezeki, jom jumpa lagi di kilat 2012 ehee


Friday, August 5, 2011

insyaAllah boleh abeskan. boleh.


iv>
"wah tebalnya buku harry potter tu. bp ari nak abes"

"bagi kat aku sehari aje boleh, smbil makan boleh. aritu kan aku bace buku narnia lagi tebal, abes je dalam 2 hari"

"hmm kenapa al-quran lagi nipis dari harry potter dan narnia, tak abes2 walaupun dah setahun?"

bukan ke macam tu?
perkara biasa kalau abeskan novel dalam sehari tak pun 3 hari
perkara biasa jugak kalau abes khatam quran dalam setahun?

terbalikkan. jadikan itu perkara "tak biasa" kita.

ade jenis orang yang boleh tengok tv berjam2, tapi al-quran boleh baca 2 minit
ada yang boleh dengar lagu berjam2, tapi al-quran boleh baca 5 minit
ada yang boleh baca blog kisah cinta seharian, tapi al-quran 30 min
ada yang boleh chatting smpai ke pagi, tapi al-quran dalam sejam

bukan ke kita semua mcm tu?

astaghfirullah. kita mampu berubah. kita perlu berubah.

ramadan datang lagi kali ni, pintu syurga juga terbuka luas
bulan turunnya al-quran al-kareem. boleh ke nak sia-sia kan lagi peluang ke syurga?

kalau boleh abeskan novel dlm sehari, pasti boleh habeskan al-quran dalam 30 hari!
yakin! sama-sama berusaha :)
walaupun bahasa arab tu susah, dan kita tak ada basic
janji Allah itu : "Barangsiapa membaca satu hutuf daripada Kitabullah maka baginya satu kebajikan dan setiap kebajikan sepuluh kali gandanya. Aku tidak mengatakan Alif Laam Miim satu huruf tetapi Alif satu huruf, Lam satu huruf dan Miim satu huruf"

insyaAllahuta'ala Allah pasti membantu sekiranya niat kita ikhlas
robbuna yusahil

 



Sabda Rasulullah : "Sekiranya manusia mengetahui kebajikan yang terkandung dalam Ramadhan itu, tentulah mereka mengharap-harap supaya Ramadhan berlaku sepanjang tahun."
-Riwayat Ibnu Abid Dunya

bak kata ukhti syafa "Jangan menunggu mampu baru melakukan, tapi lakukanlah!" :)))


Thursday, August 4, 2011

bukan di sana. tapi di sini


indeed.

malaysia medan perang sebenar.
not korea.

not korea.

berat rupanya duduk di malaysia.
berat kepala nak tunduk sujud.
berat lutut hendak merukuk.
berat lagi hati nak buka ruang.

Allah.. Allah

pegangkan hati.. tetapkan hati kami dalam jalan dakwah ini
smpai ke hari pembalasanMu

Saturday, July 23, 2011

for how much longer?


astaghfirullah
"hasbunallahu wa nikmal wakeel T_T"

kalau kita boleh layan korean drama smpai 20 episodes for totally 20 jam anyway atau lebih
ameklah 30 minit masa kita utk tgk video2 ilmiah pulak eh

walaupun da 4 kali ke tgk video ni.. sgt membuka mata insyaAllah :')

"for how much longer??" - link to youtube


Thursday, July 21, 2011

sangat teruja. dan kagum. dan rindu :')



[summer palace. beijing. "tunggu aku lawat kamu lagi ye ^^"]

tahun lepas masa baru2 jumpa akhawat dari china
tak ada rasa teruja, tengok mereka dari jauh
tak melekat di hati T_T
hinanya kami.. hanya memandang sebelah mata
tak ada rasa nak berkenalan, tak ada rasa nak tegur

tapi,
mereka dengan rendah dirinya datang jenguk kami di korea awal tahun ini

ramai.

kata mereka di sana sangat susah berkumpul untuk majlis ilmu
mereka dijaga dengan ketat
dari jauh mereka datang nak dengar majlis ilmu di sini masyaAllah
sekalipun pihak kat sini mencurigai kedatangan mereka
semangat mereka tak pernah putus
aku teruja sekarang
sangat teruja nak jumpa mereka lagi
aku rindu sangat dengan semangat mereka

alhamdulillah dengan izin Allah
7 hari lepas impian aku untuk melawat mereka pula tercapai
teruja.. sangat teruja :)

sepanjang di sana,
kakak yang melayan kami tak pernah putus senyumannya
sabarnya dia melayan kami,
lambat kami berjalan
"panas.. tak larat" asyik keluar dari mulut kami
kakak tu masih sabar.. diceritakan lagi kisah2 sejarah china
mata hampir tertutup, kaki juga cedera
tapi masih menunjukkan muka yang ceria :'((

subhanAllah kenapa ya? aku sudah jatuh cinta dengan akhawat di sana

setiap hari aku rindukan mereka
menunggu hari lagi untuk bertemu dengan mereka :')

kerana ukhuwah kerana Allah itu sangat manis rasanya.

"ya Allah, aku tak suka pada perpisahan. kekalkanlah ukhuwah kami smpai ke syurgaMu. kerana perpisahan pada setiap pertemuan di muka bumi ni sangat pahit rasanya. temukan kami semua di syurgaMu, supaya tak ada lagi perpisahan yang pahit itu T_T"



"hee... rindu k.liza dan beijing :')"


Friday, July 8, 2011

"mereka hanya duduk di rumah dengan selesa"


"kerana mereka hanya duduk di rumah mereka dengan selesa
mereka mengisi masa lapang mereka kepada diri sendiri
mereka melengah-lengahkan masa mereka
maka mereka bukanlah pejuang islam

mereka bukanlah al-adiyaat

mereka yang malas bergerak bukanlah seorang pejuang agama Allah
kerana mereka hanya memanfaatkan diri mereka sahaja bukan kepada orang lain

mereka yang malas berkorban bukanlah seorang pejuang agama Allah
kerana mereka mementingkan diri sendiri dan takut kehilangan hak mereka

mereka yang malas! tak layak menghuni syurga Allah
mereka yang malas bergerak! mereka yang malas berkorban! mereka yang malas malas malas!

kerana syurga Allah itu bukan untuk orang malas!"

astahgfirullah.

terjemahan dari sebuah sajak anak palestin
katanya umat islam zaman ini dah terlampau malas untuk bergerak T_T
mereka tak perlukan pejuang-pejuang malas seperti kita
ya Allah.. ampunkan kami T_T

andai kami pernah malas bergerak dan berjuang untuk agamamu, ampunkan kami T_T


"Demi kuda perang yang berlari kencang terengah-engah, Dan kuda yang memercikkan bunga api (dengan pukulan kuku kakinya), Dan kuda yang menyerang (dengan tiba-tiba) pada waktu pagi, Sehingga menerbangkan debu, lalu menyerbu ke tengah-tengah kumpulan musuh..."
al-Aadiyat : 1-5

adakah kita sudah menjadi al-aadiyat? pejuang agama Allah yang pantas bergerak
atau kita sedang berlengah di rumah yang selesa, masih malas bergerak?

Tuesday, June 14, 2011

doa wudhuk anggota


sabda Rasulullah SAW: "Sesiapa yang mengambil wudhuk dengan baik, dosa-dosanya keluar dari badannya sehingga keluar dari bawah jari-jarinya"
(HR Muslim)


sambil ambil wudhuk berkali2 dalam sehari
jangan lupa baca doa wudhuk anggota juga ^^
rugi kalau tak mintak sekarang kan?

muka : "Ya Allah, putihkanlah mukaku dengan cahaya Engkau pada hari putihnya muka wali-wali Engkau, dan janganlah Engkau hitamkan mukaku dengan kegelapan pada hari hitamnya muka musuh-musuh Engkau"

tangan kanan : "Ya Allah, berikanlah kepadaku kitab amalanku dengan tangan kananku dan hisabkan kepada daku dengan hisab yang mudah"

tangan kiri : "Ya Allah, aku berlindung kepada Engkau daripada memberikan kepadaku kitab amalanku dengan tangan kiri atau dari belakangku"

kepala : "Ya Allah, tutupilah akan daku dengan rahmat Engkau, dan turunkanlah kepadaku keberkatan Engkau, naungilah akan daku di bawah naungan Arasy Engkau pada hari tidak ada naungan melainkan naungan Engkau"

kaki : "Ya Allah, tetapkanlah kedua-dua kakiku pada sirat, pada hari Engkau jatuhkan kaki-kaki"

semoga kita sama-sama dilindungiNya di hari kebangkitan itu..

Monday, June 13, 2011

sudah habis dengan dunia, untuk akhirat kita :)


"dan pada hari itu diperlihatkan neraka Jahannam, pada hari itu sedarlah manusia, tetapi tidak berguna lagi baginya kesedaran itu"
Al-Fajr : 23

akhirat itu dekat.. sangat dekat sudah dengan kita
"may Allah protects us.. "
mari sedarkan diri, kejut badan yang malas tu
berjuang..berjuanglah untuk agama mu
berjuanglah untuk Allah..

sudah habis dengan dunia
exam, harta, gelak ketawa, perut yang kenyang,
luangkan masa dan tenaga kita untuk
Allah Subhanawata'ala.

luangkan masa untuk akhirat :)
supaya tak menyesal di hari penuh kekesalan itu




luangkan masa kita :)

redha Allah yang kita carik T_T ameen..
"terimalah usaha kami dan amalan kami ya Rabb.. ameen"

Tuesday, June 7, 2011

because you dont see the power in it


"You just look at it as a story, you dont see the power in it"

aku suke dgr Nouman Ali Khan ni sbb die cakap american kot
bile keluar american slang tu masuk zub zab terus ke dada
sebab ayat america ni kekadang kasar jugak kan
macam die suke ckp "how dare you..! how dare you to look down upon another muslims, who do you think you are!?"
memang die sarankan betul2 ayat tu ngan pointing fingers lagi wuu best

pagi tadi aku ulang video pasal sesape yang dalam stress
mesti ramai pon da tengok video tu eheh best kan? *tak caye sudah :P*
kite selalu je pikir diri sendiri,
tau stress sendiri aje.. sedangkan ramai lagi yang lagi stress di saat itu
macam hal typical exam, tak pun kerja
sikit2 stress, sikit2 stress, padahal tak de tumpah darah lagi
kadang-kadang cuma duduk atas kerusi je fikir result, da stress tak tentu hala
ya Allah.. pastu bad mood sana sini

kita tak pernah ade lagi dalam situasi perang tu
tak tau stress nye lagi dasyat smpai tak boleh tidur
menggeletar sana sini, bila-bila boleh kena bom ye
ni duduk kat dunia aman, complain lagi sana sini astaghfirullahal-azim




kenape ye suka main twitter, main yang dengan sungguh-sungguhnya meng-complain everything
almost E.V.E.R.Y.T.H.I.N.G
ya Allah.. lindungi aku dari menjadi hamba yang tak bersyukur T_T
makin lame makin rasa tak sedap hati
sebab baru perasan kat situ hari-hari penuh dengan tweet complain
makanan tak sedap, kyosu bosan la, duet tak cukup
Astaghfirullah, mcm semua pun "berkomplen" pasal life masing2 like all da time
24 jam kat situ, lagi2 da ade smart phone ye?

cukup.

ade pernah search tak stress ni mcmmane terbentuk haha
kelakar jugak aku pernah carik history of stress dah tak ada kerja time tu
saje nk membaca
stress tu datang dari nerves mane ntah xingat spesifik, bila mana kita tak puas hati atau pun runsing
nerves akan send information ke otak dengan sangat2222 laju
smpai otak kat dalam tu jadi tegang banyak sgt information
tu pada yang aku baca2, tak tahu lebih details +kalau salah maafkan nnt aku cuba baca lagi dalam+
jadi sangat bahaye, sebab bile otak da weng.. boleh black out serta merta
tapi selalu dengar kan orang yang bace Quran, die tenang aje..
macam air sungai :))

Nouman cakap kat situ,
"The first thing to note for a believer, for a believer (die ulang = mereka yang beriman) who is in the stress, your real councilation is in the Quran"

"you read the word of Allah sincerely..."

the word of Allah, betul.. ramai just pass by je kan
tak ada effect dalam hati T_T

"And you will find council in it, you will find advice in it, you will find comfort in it, you will find.. the struggles of those who suffered much more than you and Allah helped them.. And you just look at it as a story.. you dont see the power in it.. you dont see the power in it"

mashaAllah.. memang banyak sangat kisah dalam Quran
Allah dah pun tolong diorang, dan Allah menepati janjiNya
tak rugi berurus niaga dengan orang yang tepati janji kan
tak dapat dibandingkan langsung ujian 'mereka yang terdahulu' dengan masalah seciput kita
hmm.. *pandang luar tingkap..renung kejap*

jadi bacalah al-Quran itu lagi
peringatan sentiasa kepada diri sendiri jugak insyaAllah
tak payah nak tweet-tweet kot bila tak puas hati ke, stress ke
tak pun buat status fb ye.. huhu kelakar *tuding kat diri sendiri dulu T_T

kemanhaja.

insyaAllah.. mari kita manfaatkan ayat-ayat Allah :)

Monday, June 6, 2011

manis aku juga hilang, awak... ㅠ


terkedu lidah dengan soalan semalam
"kenapa kadang2 rasa macam ibadat jadi rutin, tiada rasa kemanisan iman bila melakukannya?"

"manisnya ibadah hilang bersama nikmat maksiat" ahh.. begitu.
terima kasih kak 아띠야

terima kasih jugak 나지파 keluarkan soalan tu T_T
aku juga begitu.. tapi tak mampu nak bertanya
mungkin ye banyak maksiat yang dah aku buat dalam seharian
bukan mungkin, "ya" mmg banyak
astaghfirullah..

ampunkan kami... T_T

"Apabila hamba-hambaKu bertanya kepadamu (hai Muhammad) tentang Aku, maka katakanlah bahwa sesungguhnya Aku ini dekat. Aku dapat mengabulkan permohonan orang yang berdoa padaKu jikalau ia telah memohonkan itu padaKu, "
(2 : 186)


syukuri nikmat terbesar kita, iman dan islam.. iman itu.. iman itu

dan islam itu



Wednesday, June 1, 2011

macam dengar lagu, bila da suka mesti nak hafal, kan?


"awak tengah bace ape terkumat kamit dari tadi?"

"saya tengah hafal isi buku ni"

"buku apa tu? subjek apa tu?"

"ni al-Quran, subject of my life :) "





kenapa ya kena hafal al-quran, kenapa tak baca aje?
aku percaya ada hikmahnya.. tapi tak berapa tahu juga kenapa
kecik-kecik dulu hafal sebab nak duet
ummi cakap sapa hafal satu surah, dapat 50sen
eheh banyak tau 50sen time tu
5 surah da rm2.50, boleh beli permainan tora kt kedai runcit

dulu, sebab duit.

dah besar dah ni tak de la pasal duit kot.
dah blaja pasal niat, hadith 1 : amal ibadat niat kerana Allah
ye niat kerana Allah, tapi curious lagi hikmahnya
satu hari ni, datang lah seorang korean tanya aku kat luar kelas

"awak, tu buku apa? awak kata awak tengah hafal?"

"a'ah..ni lah al-Quran, buku panduan agama kami"

"ooo mcm bible ye? kenapa awak hafal eh? tak pe je kan kalau bace hari-hari? saya nampak selalunya kawan2 kristian saya baca hari-hari, tak pulak diorang hafal mcm ni"

oh.. a'ah terbenti kejap. kenapa aku hafal ye?
soalan hikmah terpendam tu muncul balik.
blurr..

balik rumah aku tanya akak naqibah aku
katanya "kita suka hafal sebab kita suka dengan bait2 dan kata-kata dalam al-Quran, macam dengar lagu, bila da suka mesti nak hafal, kan?"

wah..dapat satu :)) betul2 kalau lagu memang hafal sungguh pastu nyanyi hari2 ye aduii
aku carik lagi jawapan, carik lagi dalam
jumpa kat dalam buku "At tibyaan fii Aadaabi Hamalatil Quran" ni
antara keutamaan membaca dan mengkaji
alhamdulillah ada seorang kakak bagi buku ni satu masa dulu
baru hari ni nak bukak T_T huu minta maaf

ade satu kisah ni,
Diriwayatkan dari Jabir bin Abdillah ra "Sesungguhnya Nabi saw mengumpulkan antara 2 orang korban perang Uhud, kemudian berkata : Siapa yang lebih banyak hafal al-Quran di antara keduanya, beliau mendahulukannya masuk ke liang lahad"
[riwayat bukhari]

masyaAllah, tu ke jawapannya?
hebat.. hebatnya orang yang menghafal al-Quran tu
sangat tinggi darjatnya kan? SubhanAllah..

tadi pula ada kawan aku berkongsi,
"Allah akan memelihara ayat-ayatNya iaitu al-Quran itu, jadi sape2 yang menghafal ayat-ayatNya, pasti lah Allah akan memelihara dia.."

pergh.. best tak? hee tersenyum lebar aku menulis ni
sbb sangat gembira dgn jawapan-jawapan yang dapat
Alhamdulillah.. banyak lagi hikmahnya menghafal al-Quran
dan insyaAllah kalau ada orang tanya lagi lepas ni, dah tau nak jawab mcmmana :))

terima kasih semua
terima kasih Allah, dari Kau juga datangnya jawapan2 ini
Alhamdulillah thumma Alhamdulillah thumma Alhamdulillah :D


Monday, May 30, 2011

merekah lagi.. merekah lagi



"Wahai orang-orang yang beriman! bersabarlah kamu dan kuatkan kesabaranmu dan tetaplah bersiap siaga (diperbatasan negerimu) dan bertakwalah kepada Allah agar kamu beruntung"
3:200

kecil hati ku menyanyi
sana sini tak puas hati, merekah lagi.. merekah lagi
"kuu..kuu..kuu" sesekali terbunyi-bunyi juga di mulut
menahan mata dari melelehkan air jernih itu

lemah.. aku sangat lemah
kadang-kadang rasa nak balik ke kampung serta merta
nak balik ke tanah air tercinta
jumpa keluarga dan adik beradik
mahu bercerita tentang isi hati,

hati aku rapuh duduk di sini
kejap-kejap jatuh, kejap-kejap pecah, kejap-kejap merekah lagi
tapi tak mungkin hati yang rapuh tu dapat bertahan kalau terus ke medan perang
perlu lagi latihan..perlu lagi latihan
biar hati itu melekat kuat

aku harus terus laparkan tarbiyyah
harus laparkan semangat tu
laparkan kekuatan yang jati
harus mencari lagi, jangan berhenti :')

teruskan berpesan kepada hati,
kerana kau sangat cepat mengalah
tolong jangan. jangan. jangan datang dekat aku sang "putus asa"
pergi jauh-jauh aku tak perlukanmu

T_T kuu..kuu..kuu
"Allah..hear my prayers.. hear my prayers O Allah.."


Friday, May 27, 2011

hari itu, rapat dia ikat atas kepala


"apakah hari itu?"

"itu lah hari kita. hari kita dibawa pulang kepada Maha Pencipta. tiada teman, hanya ada diri dan amalan... hanya amalan..hanya amalan"


(hari itu kepada siapakah kita mahu menadah..?)

"Dan datanglah sakaratul maut dengat sebenar-benarnya. Itulah yang dahulu hendak kamu hindari"
-50:19

hari itu,
aku kena bungkus, rapat dia ikat atas kepala
ramainya orang..kenapa ya hari ni?
aku diusung pakcik ramai2
mereka letakkan aku dalam lubang
dalamnya, hampir tak nampak muka mak ayah kat atas
"ummi.. abah.. inikah saat pengebumian ku?"

sejuk... muat2 je aku dalam lubang ni
rasa tanah tu sentuh lengan kanan dan kiri..sejukk
nampak ada cacing2 kat tepi2
bau tanah.. huu bau macam pokok bunga kat belakang rumah dulu
"pap!" tanah jatuh sket atas badan
jatuh lagi.. jatuh lagi
abah.. abah ke yang membaling tanah tu?
abang? adikku? kamu ke tu?

"diorang tengah kambus aku huu"
tak nampak..makin tak nampak.. gelap
"gelaaappp.. ummi, abah, gelaaaap!"
beratnye tanah2 ni..berattt ya Allah
da tertutup.. menggeletar2 aku sorang2.. gelap, sejuk takutt
sempit.. sempit~ ya Allah..

dalam gelap ni
hanya tinggal Kau ya Allah
tak ada yang lain
hanya perlindungan dan rahmatMu T_______________T

hmm.. macammana agaknya kita dalam kubur?
macammana kalau hari ini hari kita??

ayuh..manfaatkan masa yang ada :)
pesanan untuk diri sendiri juga
"orang yang paling cerdik ialah mereka yang sentiasa mengingati mati"



Sunday, May 22, 2011

tidak akan berganjak kaki kita.. tak akan berganjak selepas disoal 4 ituT_T


"Tidak akan berganjak kaki anak adam pada hari kiamat sehingga dia disoal 4 perkara iaitu ; tentang usianya, pada apa dihabiskannya, tentang MASA MUDANYA untuk apa telah dipergunakannya, tentang hartanya dari mana diperoleh dan ke mana telah dibelanjakannya dan tentang ilmunya apa yang telah diamalkannya"
riwayat al-Tarmizi




jangan biarkan tarbiyyah itu terkubur layu,
tak disiram penghuni harian
luangkan sedikit masa anda untuk akhirat
luangkanlah masa kita kerana Allah
kerana masa itu tak lain hanyalah milikNya

wahai pemuda! bangkitlah!

Saturday, May 21, 2011

kalau aku pernah marah..maafkan aku juga


aku berang jugak orangnye
lagi2 kalau tunggu orang lebih dari sejam
lagi2 kalau komputer stuck tak bergerak
ntah kenape bab-bab yang tu tak tahannye marah
boleh dihempuk komputer ke dinding sekelip mata je

astaghfirullah.. "aku memohon ampun padaMu"

kalau kecik-kecik dulu
aku pernah diludah seorang budak ni
lagi jugak budak tu pernah baling jam kakak aku ke luar tingkap bas
sedang bas berjalan, ape ntah yang die dendam dgn aku pun tak tahu
bercakap dengannya pun tak pernah, datang2 terus ludah ke muka aku
tapi sebab aku tak dapat buat apa-apa
smpai keadaan mcm tu boleh je aku tahan marah
sebab die kawan adik aku
jadi boleh aku sabar

ujian aku agaknye hari ni
aku marah tak tentu pasal
semua benda tak kena,
nak kata perempuan beremosi
aku belum lagi datang cuti bulan hmm..

bisik aku sorang2 lam hati sabar..sabar
tapi pelik kan yang aku tak paham ade certain benda tu kenape ye aku tak boleh sabar?
tak boleh jadi jugak rase geram tu lamee aje tak hilang-hilang T_T

biiznillah, aku marah sorg2 diri pagi tadi
aku jadi tak tentu hala.. panas kat dalam ni
aku da ambil wudhuk, ade lagi panas tu
wudhuk aku tak betul ke? T_T
terdetik nak sambung tilawah
pastu aku bukak al-quran


...


macam tu je.

aku dapat teguran tu.. subhanAllah

"(yaitu) orang yang berinfak, baik di waktu lapang mahupun sempit, dan orang-orang yang MENAHAN AMARAHNYA dan memaafkan (kesalahan) orang lain. Dan Allah mencintai orang yang berbuat kebaikan"
-3:134

macam dongeng eh cite ni?
takk..! aku rase macam kena sepak je kat muka baca ayat tu
that's not a coincidence, seriously
then ayat bawah die mashaAllah

"Dan janganlah kamu (merasa) lemah, dan jangan (pula) bersedih hati, sebab kamu paling tinggi (darjatnya), jika kamu orang yang beriman"
-3:139

satu page je.

satu page je aku bace, meleleh2 macam ade mak pujuk eh
ya Allah.. "iyya kana'budu wa iyya kanasta'inn"

percayalah, sekali kita minta kepadaNya
sepuluh yang dibalas
kalau bukan sepuluh, seribu pun boleh, beribu-ribu, berjuta omo
sampai tak mampu kita menerima lagi T_T


bukak lah al-Quran, kalau mahukan petunjukNya
bacalah, amalkan ayat2Nya
dan sabarlah
sabar

"Sesungguhnya Allah bersama orang yang sabar"


Monday, May 2, 2011

letakkan Allah di pucuk hatimu, kerana Dia tak pernah tidur, dan sentiasa mendengar






alhamdulillah.. aku hidup lagi hari ini
berpeluang mencuba
mencuba dan terus mencuba
kerana dakwah itu satu ujikaji
yang mana tak menjadi hasilnya
kita gunakan cara yang lain
dakwah itu tidak tetap
dan ia bercabang-cabang gayanya

sekecil2 niat dan doa
itu juga dakwah bernilai pahala

kerana Allah memilih siapa pejuang agamaNya
kerana Allah memilih siapa yang layak diberi cahayaNya
kerana Allah memilih siapa penghuni syurgaNya

jadi jangan pernah putus asa kruN.

letakkan Allah di pucuk hatimu, maka Allah akan sentiasa menemanimu
dan berjuanglah sebagai pejuangNya,
berjuanglah mendapatkan cahayaNya
tatkala hari gelap menutupi bumi
berjuanglah merebut gelaran penghuni agung Jannah itu

kerana warga terpilih Palestine itu tak pernah kenal erti penat lelah, tidur nyenyak dan perut yang kenyang,

berjuanglah..berjuanglah bersama mereka

"Dia menentukan rahmatNya kepada siapa yang dia kehendaki. Dan Allah memiliki karunia yang besar"
-3 : 74

.:sekadar post semangat untuk diri sendiri:.

Saturday, April 23, 2011

unknown is the best


"if you can be unknown, do so
it doesn't matter if you are not known
and it doesn't matter if you are not praised.
it doesn't matter if you are blameworthy according to people
if you are praiseworthy with Allah, Mighty and Majestic"
-Fudayl ibn 'Ayyaad






hah :) thanx hannan nice!

Friday, April 22, 2011

bersepah pesanan ini, tapi orang buat tak peduli


walaupun berkali-kali orang mengingatkan kita
walaupun berkali-kali jumpa post ni di mana-mana
aku juga ingin mengingatkan lagi :

peliharalah maruah kita, wahai perempuan




"Perempuan yang memotong badannya sendiri dengan gunting api neraka kerana ia memperkenalkan dirinya kepada orang asing, bersolek dan berhias supaya kecantikannya dilihat lelaki lain"

pesananku :
"wanita, jaga lah keperibadianmu
jaga lah keaibanmu
kita adalah orang asing kepada si lelaki
jangan lah kau menjual diri dengan senang hati"

sedih aku melihat wanita yang mempromosikan dirinya di facebook atau di web mana2
malu juga kerana aku sekaum denganmu
untuk apa juga kita meletakkan gambar sendiri dengan gaya tak mengena
ape tujuan asal kita?
menunggu komen "comel, cun?" untuk apa?
boleh jadi membangga diri, bila menerima pujian kan?
jadi kenapa tiada usaha di situ untuk menjauhkan diri

"you have to be uncomfortable with praises, because it will boost what? your ego.. it is a serious problem may Allah protect us from it..."
N.A

"Dan katakanlah kepada para perempuan yang beriman, agar mereka menjaga pandangannya, dan memelihara kemaluannya, dan janganlah menampakkan perhiasannya (auratnya), kecuali yang (biasa) terlihat. Dan hendaklah mereka menutupkan kain kerudung ke DADAnya..."
An-Nur : 31

siapa yang tak bergetar dengar arahan Allah ini?
nauzubillah.. itulah arahanNya
adakah kita sedang mematuhi arahanNya dan menjauhi laranganNya?
wanita lah ramainya penghuni neraka itu ya Allah T_T

Rasulullah bercerita kepada Fatimah
"Aku lihat ada perempuan digantung rambutnya, otak kepalanya menggelegak"
"Fatimah, adapun aku lihat perempuan tergantung rambutnya itu adalah perempuan yang tidak menutup rambut dari bukan muhrimnya"
"Perempuan yang memotong badannya sendiri dengan gunting api neraka kerana ia memperkenalkan dirinya kepada orang asing, bersolek dan berhias supaya kecantikannya dilihat lelaki lain"

apakah kita yakin facebook itu menjamin gambar-gambar kita tidak dilihat oleh lelaki lain?
kita tidak tahu sudah berapa kali gambar kita di"view" lelaki-lelaki bukan muhrim
T_T may Allah protect us

wanita paling cun, cantik itu
yang kemas pendiriannya
yang tegap imannya
yang ikhlas niatnya hanya kerana Allah
yang menyembunyikan keaibannya
yang menjaga maruahnya
bukan dengan mengenakan tepung-tepung dan wangian

setiap sudut rupa kita,
setiap sudut tubuh kita
adalah mahal umpama berlian
tak perlu sewenang-wenangnya kita tayang kat umum
pakai lah yang longgar, kerana itu lebih afdal

bila pakai longgar-longgar dipanggil outdated,
dan ketat-ketat itu menjadi kebiasaan
maka kita telah terpadaya dengan bisikan syaitan

yang selalu membisikkan :
"apa yang baik itu susah.. take it easy.. lambat lagi nak mati"

kerana syurga Allah itu mahal
"dan ramai kalangan wanita itu di neraka.." -a reminder

mari muhasabah :)


Monday, April 18, 2011

lagi bagus dari malaikat! perghhsss +__+

benda yang paling susah itu lah
bila kita mencuba
ganjaran yang paling besar.. kita dapat!

biase dengar la kan
"Allah tak pandang hasil, tapi pandang usaha"

inshaAllahuta'ala jom kita aplikasi dalam hidup seharian

ape kate kalau kita selalu lambat solat
lagi la subuh tu, sedap tido.. gelap + lembutnye bantal2
"jangan tuding jari kt sape2, tuding kat sendiri dulu"
bila kita cuba, dalam sehari utk bangun seminit awal
seminit aje pun
maka kat situ insyaAllah dapat pahala kerana melawan nafsu
senangnye pahala bersepah Allah bagi, tapi tak pernah kita nak kutip ye dak? T_T

pengisian pagi ni insyaAllah
dengan bertemankan 5 orang sahaja huhu ^^
kami buka room sendiri selepas kecewa tak dapat join chatroom akhawat jepun :P
bg pengisian sendiri
Alhamdulillah dpt pengisian sket
ilmu perlu dicari, bukan tunggu datang bergolek :)

manusia ada yang

1.lebih bagus dari malaikat

2.lebih dasyat dari syaitan

mcmmane tu contoh lebih bagus dr malaikat?
manusia bezenye dengan malaikat tu,

nafsu.

malaikat takkan melawan perintah Allah sbb takda nafsu tu la kan? hoho
jadi sape nak cube jadi lebih bagus dari malaikat..? pergghhh!
lawan la nafsu jom!
berbalik pada diskusi atas, tak kire la kalau kite cube
ayat penting "CUBE"
lawan nafsu tu, walaupun sikit, besa taik idung ke, besa sepuluh sen ke
mashaAllah ada ganjarannya jangan pernah putus asa!





jadi bila teruk atau dasyat lagi dari syaitan ni, mcm la Firaun
bila die mengaku dirinya tuhan
walhal iblis, tak pernah jugak mengaku dirinya tuhan
kan? :)
byk kisah dlm an-naziaat tuh.. jom hadam~

jadi apa yang penting.. usaha itu!
insyaAllah kalau ade pengisian lagi akan diupdate.
tak beguna ilmu kalau tak diamal

jom pass around! :)

*tetibe je semangat pagi ni..selamat pagi ye semua! ^_____^*

Sunday, April 17, 2011

my dad.. my hero








A dad is someone who
wants to catch you before you fall
but instead picks you up,
brushes you off,
and lets you try again.

A dad is someone who
wants to keep you from making mistakes
but instead lets you find your own way,
even though his heart breaks in silence
when you get hurt.

A dad is someone who
holds you when you cry,
scolds you when you break the rules,
shines with pride when you succeed,
and has faith in you even when you fail...

happy birthday abah..!
semoga sentiasa dimurahkan rezeki dan dicucuri rahmatNya :)
my prayers are with you~

Wednesday, April 13, 2011

doa imam shafie


إلـيــك إلـــه الـخـلـق أرفــــع رغـبـتــي
kupersembahkan kepadaMu tuhan sekelian makhluk harapanku

I submit my hopes to You, O Lord of all creation,



وإن كـنـتُ يــا ذا الـمــن والـجــود مـجـرمـا
sekalipun aku seorang yang berdosa wahai yang Maha pemberi dan pemurah

Though I am, O The Provider, Most Generous, a sinner,


ولـمــا قـســا قـلـبـي وضـاقــت مـذاهـبــي
tatkala keras hatiku dan sesak perjalanan hidupku

When my heart is hardened, and my life is constricted,


جـعـلـت الـرجــا مـنــي لـعـفـوك سـلـمــا
kujadikan rayuan daripadaku sebagai jalan mengharap keampunanMu

I turn to my submission as the way to Your pardon,


فـمـا زلــتَ ذا عـفـو عــن الـذنـب لــم تـزل
maka bilamana Engkau yang memiliki keampunan menghapuskan dosa yang berterusan ini

Thus when You, The All-forgiving, wipe clean my continuing sins,


تــجــود و تـعــفــو مــنـــة وتـكــرمــا
kurniaanMu dan keampunanMu adalah rahmat dan kemuliaan

Your gift and Your clemency is a boon and an exaltation to me.



ألــســت الــــذي غـذيـتـنـي وهـديـتـنــي
bukankah Engkau yang memberi aku makan dan hidayah kepadaku

Is it not You who nourishes me, guides me?


ولا زلــــت مـنـانــا عــلـــيّ ومـنـعـمــا
dan jangalah Engkau hapuskan kurniaan anugerah dan ni'mat itu kepadaku

Therefore cease not your benevolence and bounty to me,



عـسـى مــن لــه الإحـســان يـغـفـر زلـتــي
semoga orang yang memiliki ihsan mengampunkan kesalahanku

May those who have obtained excellence forgive me my trespass,


ويـسـتــر أوزاري ومــــا قــــد تـقــدمــا
dan menutup dosa2ku dan setiap perkara yang telah lalu

And parade not my wrongdoings and things that have passed.



فــإن تـعـف عـنــي تـعــف عـــن مـتـمـرد
sekiranya Engkau ampunkan aku, ampunkan dari kederhakaan

Should You forgive me, O Lord, absolve me of my treachery,


ظــلــوم غــشــوم لا يــزايـــل مـأتــمــا
kezaliman, penganiayaan yang tak akan terhapus di hari berhimpun kesedihan

My injustice, that will be pardoned not on the day when grief is recollected,


و إن تنـتـقـم مــنــي فـلـســت بــآيــس
dan jika Engkau membalas siksa terhadapku, aku tidak akan berputus asa

But should you recompense my wrongs with your torment, still I will not lose hope,




ولـــو أدخـلــوا نـفـسـي بـجــرم جـهـنـمـا
sekalipun dosa2ku itu memasukkan diriku ke dalam neraka

Even as my trespass lands me in the Fire.




فصيـحـا إذا مــا كــان فـــي ذكـــر ربـــه
dia adalah seorang yang fasih ketika menyebut/mengingati tuhannya

He is the one who speaks only in remembrance of his Lord,


وفيما سواه في الورى كان أعجما
dan bilamana dia bersama selain tuhannya di dunia ini dia membisu

And when he is with others in this world, he is silent,


يـقــول: حبـيـبـي أنـــت سـؤلــي وبغـيـتـي
dia berkata: Kekasihku, Engkaulah tempatku meminta dan berharap

Thus he says, "O my love, You are the One I beseech to, on Whom I place my faith,


كـفــى بـــك للـراجـيـن ســـؤلا ومـغـنـمـا
cukuplah Engkau bagi yang berharap sebagai tempat bergantung dan memohon

Enough is You for those in need for their dependence and their pleas".



أصـــــون ودادي أن يـدنــســه الـــهـــوى
kupelihara kasihku yang dicemari nafsu

Thus I defend my love, though they be tainted with worldly lust,


وأحــفــظ عــهــد الــحـــب أن يـتـثـلـمـا
dan aku jaga janji kasih yang telah tercalar

Thus I protect this promise of devotion, marred though they may be,


فـفـي يقظـتـي شــوق وفــي غـفـوتـي مـنــى
di saat kujaga, aku rindu, dan di saat kulelap aku berharap

In my waking moments, I pine for You, In my slumber, I hope for You,



تــلاحــق خــطــوي نــشــوة وتـرنــمــا
mengiringi langkahku dengan penuh semangat dan berulang2

Walking beside me, full of hope,



فـجـرمـي عـظـيـم مـــن قـديــم وحــــادث
maka dosaku adalah besar dari dulu dan kini

Thus though my sins are mountainous, then and now,


وعـفــوك يـأتــي الـعـبـد أعـلــى وأجـسـمـا
sedang keampunanmu yang mendatangi hamba adalah lebih agung dan lebih mulia




Monday, April 11, 2011

jangan takut sekarang, takut yang nanti









"even that little guilty they have, is a gift from Allah, that will save you. Allah is so powerful that the little conscience that He put in you, that guilt, Allah swears by it "dan aku bersumpah demi jiwa yang selalu menyesali (dirinya sendiri)-75:2-" by means to come closer to Allah...."
N.A

perubahan itu susah.
fitrah manusia takut kepada kesusahan.
dan fitrah manusia juga nak berubah itu.

tapi tak perlu takut.

jangan takut sekarang.
kerana perasaan yang datang itu..,

dari Allah.

"Barang siapa dikehendaki Allah akan mendapat hidayah (pertunjuk). Dia akan membukakan dadanya untuk (menerima) islam. Dan barang siapa dikehendakiNya menjadi sesat, Dia jadikan dadanya sempit dan sesak, seakan-akan dia (sedang) mendaki ke langit. Demikianlah Allah menimpakan siksa kepada orang-orang yang tidak beriman"
(6:125)

sayangnya Dia kat kita bila timbul perasaan tu
"Allah ingat kat kita rupanya..dan Dia sedang menegur T_T"
kalau aku bayangkan orang-orang korea
yang dilahirkan dari kecik smpai besar tidak mengenal islam
sangat kesian T_T
kalau aku bayangkan juga mereka yang mengenal islam
tapi tidak mahu mengaku dirinya islam
sangat kesian T_T

jadi jangan takut untuk berubah
kerana itu tanda Allah sedang menegur kita
itu tandanya kita

dipilih Allah.

aku pun takut
kamu juga takut
tapi tak perlu takut lagi sekarang
kerana aku ada kau, dan kau ada aku
dan kita ada islam
kita ada malaikat beribu mendoakan kita
dan yang teristimewa itu,

kita ada Allah Azzawajalla!

jadi usah takut. mari bergerak bersama!


Monday, April 4, 2011

kadang-kadang aku jatuh, kerana aku juga manusia





selalu semangat ku tinggi menjulang bintang
selalu semangat ku pudar
selalu semangat ku jauh melantun
dan tak pulang-pulang

di mana semangat tetap ku yang ku cari-cari ini?

kerana semalam semangat ku bersembunyi tidak menemani ku
jadi aku resah sepanjang hari

di mana semangat ku?

.:semangat sangat-sangat hilang mode:.

T_T


Thursday, March 31, 2011

Nak yang duduk depan haa.. nampak muka sebijik-sebijik

"cepat weii.. ni tinggal sikit je. pat laa ish. yang berdiri ade tu haa.. murah je mampu lew. tak pon amek yang tu, duduk jugak..tapi tepi kot nampak muke je sikit2"

"tak nak..nak yang duduk depan haa.. nampak muka sebijik-sebijik!"

"banyak laa mahal gile.. tak mampu aku. janji dapat masuk sudah. tekanlah cepat!"

"tak nak... aku nak yang VIP, aku yang depan sekali.. aku nak



Jannatul Firdaus itu."


siri membeli tiket konsert itu..
aku pernah mengalami.

meski aku terkilan dgn sikap sendiri
itulah pengalaman hidupku.

hati ni.

tanya hati ni,
mahukah kita membeli tiket ke syurga itu?
tiket yang duduk sahaja?
tiket yang berdiri sahaja?
atau kita mahukan tiket yang "dihadapan" itu
tiket yang dapat menghadap wajah2 yang utama
wajah kekasih kita Allah Azzawajalla mashaAllah
tiket itu lah yang perlu direbut!
"jalan ke syurga itu yang perit, kerana syurga Allah itu mahal.."



mari kawan-kawan
kita beli "tiket" itu

tiket emas itu.

semoga kita tidak menjadi golongan yang hanya berdiri di depan pintu stadium
hanya menjenguk-jenguk dari lubang-lubang

semoga kita tidak menjadi golongan yang hanya berdiri di depan pintu syurga T_T
yang hanya mencium bau kebun-kebun dan taman-taman Allah
hanya dapat melihat dari jauh syurga Allah itu

ya Allah aku berlindung dengan namaMu
lindungilah kami

rahmatilah kami.

"Sungguh, orang-orang yang bertaqwa mendapat kemenangan, (yaitu) kebun-kebun dan buah anggur..."
78:31-32


Saturday, March 26, 2011

that was totally unexpected

alhamdulillah a'la kulli nikmat
all credit goes to You, and we praise You
hari ini open house sangat seronok
makanan semua habis licin
dapat strawberi 6 kotak, air jus 8 botol, pokok bunga 2, coklat sekotak besar, kek almond, biskut homemade lagi perghhh
ya Allah murahnya rezeki

awal2 nak masak pagi tu "ter"berkira jugak nak keluarkan duit beli bahan +lumrah hidup+
tak sangka yang dapat pulangan tu lagi banyak dari Allah T_T
mashaAllah
"jika kita ikhlas memberi kepada orang
ganjaran yang dapat tu lagi banyak" percaya tak?
jangan dikira barangan dunia saje, pahala jugak bertimbun insyaAllah
semoga korang semua dicurahkan pahala olehNya aminn

agaknya tadi tak makan sangat pun benda2 yang dimasak
tapi alhamdulillah perut kenyang, hati lagi kenyang
bila tengok kawan2 makan licin semua yang dimasak T_T
sebakkkk..terima kasih sangat2
mcm ni lah ye perasaan seorang ++mak++ tengok anak2 dia kenyang
hmmm...

yang unexpected tu,
seorang kawan aku, yang dah lame juga tak jumpa
pernah hidup sama2 sebumbung lalui perit hidup sesuaikan diri kat korea
masa baru-baru sampai dulu
datang jugak hari ni, melawat rumah baru kami
aku tak terkata, bila nampak muka dia

disebabklan sibuk masak2 untuk tetamu
aku tak sempat langsung nak tegur, sembang dengan dia
waktu mereka nak pulang itu
dia keluarkan satu envelope
ada2 makanan dari malaysia




.....




mashaAllah
hadiah hari jadi aku rupanya T_T
ada juga snek favourite aku T___________________T




(dah edit buh caption. coklat ladybuggg :'DD)


bila tengok hadiah tu.. memang "nangis" tu, datang dekat lagi
tape, aku memang suka nangis sekarang.. aku dah tak malu ^^
aku tak pernah mengharapkan hadiah mahal-mahal
kerana mahal itu menimbulkan tidak selesa
beban....
its always

"the thought"

that counts.


terima kasih awakkk!
insyaAllah aku ingat sampai bila-bila
terima kasih kerana masih ingat aku di hari-hari cutimu T_T

++terharu. tak tahu nak kata apa-apa. ^____________________________^

semoga sentiasa dicucuri rahmatNya
dan insyaAllah, mari kita bertemu lagi di syurga
di saat waktu lebih indah dari semalam ^^