Pages

Monday, August 16, 2010

you're a special one



"everyone is special"
adik kecik aku no.7 : illiyya is dyslexic
berita sedih? tak juga
sebenarnye kalau nak kate, ade lah sedikit ke-jeles-an aku kat die
sbb die istimewa



ummi penah bgtau, abah kitorang dulu pon kecik2 dyslexic
tp die da overcome and kalau tengok pon memory die somewhat power semacam
kakak aku sorang, dengan adek laki bwh aku pon dyslexic
tp not in reading, dorang tak boleh nak hafal jalan walaupon da lalu situ seribu kali
auditory short-term memory salah satu ciri2 penyakit nih : tok keselamatan gi cek doktor hehe
so..whatever it is... its in the blood
aku pon tatau kalau2 aku ade turun penyakit ni ke tak.. kene pergi cek lah nnt

illiyya mungkin satu dr sepuluh ratio dyslexia tahap tinggi
senang cite die menulis terbalik
like "Я" instead of "R"
die very slow membaca and smpai sekarang tak reti lagi : da nak abes darjah satu da haaa
pernah sekali aku jadi wakil ummi pergi sekolah amek report kad die
ckgu pon bagi kertas ujian mengeja, 42/100
die eje "durian" jadi "buirau" ngan yang lain2 tunggang terbalik
itu "F" bak kate ckgu.. die pon silang tgn.. "adek awk kene overcome this"






mende yg nak cite nye :
pagi tadi aku kne gi sek die lagi
ckgu telefon kate die sakit mate
bile aku smpai, kne masuk dalam bilik penolong kanan
kne la interview macam2 sampai nenek aku kerja ape haha tak logik

lepas tu, die kate illiyya tak boleh balik rumah, die kne jugak jawab ujian hari ni sbb alasan mate sakit die tu mcm tak cukup kuat
aku pergi kat illiyya, die menangis..peluk aku kuatttt sampai aku taleh nak turun tangge
then penolong kanan tu pon ckp kat aku..
"hmm tu la die.. saye tau la die berlakon.. adek awak ni tak boleh membace kan? minus tegak..awk tau kan minus tegak?"

"ye saye tau..die mirror reading"

"tu la die...tak boleh membace..pastu tak nak jawab exam" *silang tangan*

"illiyya.. awak dengar tak ckgu cakap nih, awk da la lambat membace..mcmmane tu? kawan lain semua dah habis jawab dah ni..dah pukul 10.30.. haa..mcmmane nak maju? adek awk ni kt rumah mcm mane? tak de latihan membace?" mcm marah gak la nade die

"ntah la ckgu.. die tak minat membace"

"hoh.. susah ni kalau tak reti membace.. da berape bulan da die belaja awk tgk"

adoi..aku rase mcm tak payah la nak ulang 5 6 kali die tak boleh membace..
kitorang sume da tau da
kalau ckgu td tu encourage die sikit pon aku boleh respect
tp..asyik ulang ayat tuh..aku pon terase same sakitnye hati
sabar je la
tak boleh kate mcm tu kot aku rase, sbbnye setiap orang lain
ade yang laju je membace, laju je mengira, ade yg sebaliknya
pelik jugaklah nak marah2 sbb tu je

da hantar illiyya sampai kelas, illiyya pon cakap
"i know i'm not good enough, i just hate school" nanges2 lagi

tape lah illiyya~ we'll figure out something for you utk cepat membace
dont be sad.. we'll always here for you

Friday, August 6, 2010

KILAT 2010

bismillah

baru balik dari kilat semalam alhamdulillah~
sebenarnya..pergi kilat tu, tak dapat lah pulak nak menghayati pengisian2 dari program (asyik tido je pasal)
tapi..macam dapat benda lain



poster promosi ^__^

mase pergi kilat tuh.. masuk2 tmpat penginapan, kat dinding2 mcm ditampal
"czech rep." "usa" "china" "mesir" "ukreine" "jepun" "korea" "jakarta"
ade la lagi byk negara

macam pelik... kate ade 3 negara je join KILAT (kursus intensif lingakaran asia tenggara)
yg join tuh dari china, jepun korea je lah kan

rupe-rupenye ade lagi satu program yg buat sekali kt situ : KONSISTEN : pelajar2 dari serata dunia agi wow!
kalau nk tau lah peserta konsisten nih agaknye mmg da tahap tinggi kot
nampak dorang pon kite jadi gerun heheh serius!
tu baru kite yang baby2 kt KILAT gerun ngn dorg, patutlah israel penakut semacam bile tgk para mujahideen islam

ade kakak tu pon ckp, yg kilat ni baru dajah satu, diorang da dajah 5 mcm tu
oooo :P
segan tak segan senyum je la ngn dorang kalau bertembung
tapi bile usha2 ngn teliti ahli konsisten, nampak 5 6 orang yang dikenali
mashaAllah... kawan2 sekolah rendah aku dulu T___T

time tu da segan melampau rase nk pakai purdah pon ade.. biar dorg tak kenal hehe
time nak makan datang sorg nih.."eh mcm pernah nmpk la awak! awk al-amin dulu kan?"
eheh angguk2 je la..tnye balik "ni sape eh.. mcm kenal jugak"
rupenye betol lah sangkaan aku hahaha
die kawan kakak aku kt sek ren dulu..and penah kot kitorang main sekali

bila da malam nk tido tu.. nmpk la budak2 konsisten nih.. tgh berzikir, mengaji lagi... yg bersembang tu.. ade ckp pasal dakwah2. berkatnye mase dorg isi2 ngan amalan2
yang aku nih tgh la bergelak2 sembang pasal hal merapu ngn kawan2

masuk hari2 kedua ketiga.. terasa makin melampau segan ngan dorg..
ktorang dari sekolah yg same.. dulu main same..sekarang dorg dah jadi orang yang hebat
aku masih lagi baby2 yang fresh nak join usrah.. nk gi program
banyak betol aku buang mase selame nih.. ilmu tak bekembang gak

bile dgr dorang bercakap kt depan ya Allah.. jauh btol aku nk capai mcm tuh
sebak lah jugak tgk balik diri sendiri.. aku pon nk jadi orang yang hebat
golongan2 yang dapat rahmat Allah akhirat nnt
golongan yang dpt masuk syurga

tu lah satu benda aku dapat dari pergi kem aritu.. "tersedar dari mimpi"
ehehehe.. agaknye satu hikmah aku pergi situ..Allah nak tunjuk aku nih banyak buang mase ngan hal dunie..walhal kawan2 aku dah jauh pergi.. menjadi orang2 terpilih
bak kate kakak tu "ahli2 konsisten nih, dorang da di train jadi leaders2 akan datang"
mashaAllah..hebatnye dorang!

budak2 dari china pon~ alhamdulillah dorg lagi bagus dari aku sebenarnye. tengok semangat dorg berkobar2 nak dgr talk, join usrah sedangkan dorg baru je start usrah kt sane bulan januari 2010 aritu. aku yang da lame gi usrah nih, dok tido je kat belakang

insyaAllah aku pon nak berubah..join dorg jadi orang2 hebat, bukan menjadi golongan2 yang mintak kt Allah kt padang masyar nnt "pulangkanlah aku ke dunia, nescaya aku akan memperbaiki amalan2 ku sebelum ini"

"Alangkah baiknya sekiranya dahulu aku mengerjakan (kebajikan) untuk hidupku ini"
(al-Fajr : 24)

tak sabar nk join kilat 2 ecewahhh ^___^