Pages

Wednesday, December 8, 2010

tapi die selalu duduk dekat dengan aku.'benci' itu.

"Janganlah kamu saling benci membenci, dengki mendengki dan sindir menyindir. Jadilah kamu sebagai hamba-hamba Allah yang bersaudara. Haram seseorang muslim berkelahi dengan saudaranya lebih dari tiga hari lamanya." Rasulullah s.w.t - riwayat dari Anas bin Malik

pernah aku terfikir sebelum tidur
kalau aku mati esok hari ni, sempat ke nak mintak maaf kat semua orang aku penah benci?
benci dengan hati lumat2. sampai ada yang tengok muke pon aku tak nak
terbenci sesaat due bile bertembung
yang dikenali atau pun hanya orang yang dibalas pandangan aku di sekitar jalanan
ramai. jangan sangka orang yang berwajah manis hatinya juga manis
sebab hanya Dia yang satu je mengetahui apa ada dalam hati
hanya Dia, bukan manusia yang poyo2 boleh bace body language la konon

hanya Allah s.w.t

boleh jadi bencian spontan sesaat due:
jalan2 tepi lorong kedai, kalau ade nampak laki tengah peluk2 si perempuan
"menyampah giler! baling kasut baru tau"

makan2 kat restoran ade orang korea dok tengok2 kite
"pandang2 ape.. tampar nak? seb bek ko tak paham melayu.. batakk"

tengah dengar lecture ke buat homework, maki cikgu dalam hati
"mende ckgu ni bagi homework banyak2! ngajar ape haram satu tak paham" -tido

"Mata org yang redha itu tumpul pada semua keaiban tetapi mata org yg benci itu seringkali memusatkan kejelekan" -imam shafie


pernah je sume terdetik, terwujud dialogue spontan bila hati tak sudi tengok, dengar, tak pon rase mende tu. tapi tu baru orang yang takde kaitan tali ape2 dengan aku
kalau yang dekat2 lagi la. family. kawan. bahaye hati yang tesembunyi ni :(

gamaknye hati aku senang berubah + terbenci sesuatu tanpa sedar
aku manusia juga, aku tak mampu nak pegang hati tu, pusing balik 360 degree bila terlepas perasaan benci
tak pon aku boleh setting macam alarm clock kan, set time ek?
"tak boleh benci benda tu, benci yang ni je..." ++"teeeeeetttt!!" bunyi loceng bile kite nak benci yang kite set

tak logik

Allah yang pegang hati manusia
sebab ape kan(?) ade banyak doa2 untuk hati
doa hati yang sombong, sedih, riak, ujub, bakhil (masuk kategori hati ke?)
doa2 tertentu untuk hati

sebab Allah yang pegang hati tu. ni antara benda paling SUSAH aku ulang
SUSAH sekali dalam hidup yang kekadang aku selalu terlepas pandang
hati aku, bila campur dengan benci yang hitam jadinya
tu.. mungkin hati aku sekarang
mungkin hati korang, aku tak tau
ini semua cerite tentang "sang krun" jadi, aku tak menuding jari kepada sape2

"Wahai Tuhan kami, janganlah Engkau memalingkan hati-hati kami setelah Engkau memberi petunjuk kepada kami dan berilah kepada kami rahmatMu, bahawasanya Engkaulah Tuhan yang sangat banyak pemberianNya" -mari baca doa penerang hati

dapat jawapan serba sedikit dari pertanyaan kt para yang lebih ilmunya
"bila kita terasa benci kat seseorang, doakan perkara baik kat dia. secara tak langsung kita akan rasa sebak, kemudiannya akan timbul rasa sayang. kurang dapat dosa + dapat pahala doakan kebaikan rakan2 saudara semua..insyaAllah"

susah sebenarnya bila orang kita benci, kita nak doa benda baik pulak. tapi bila cuba, memang rasa nak nangis T_T "aku akan cuba sedaya upaya"

aku anggap hati macam pc aje
stiap hari kne tekan clean up free space macam pc sndiri
free space gune bubuh benda2 manfaat
bila hati pon semak dengan file2 sampah etc: dengki + benci segala
maka stuck la pc tu tak dapat terima file baru kn?
berkurun la sampah2 tu duduk dalam recycle bin = bagi lembab je pc nak berjalan

insyaAllah.. hati boleh dibersihkan..insyaAllah "dengan izinNya" T_T

"Ya Allah yang membolak-balikan hati,teguhkanlah hatiku atas agama-Mu"

kurangkan benci..lebihkan sayang!


3 comments:

ForMeAndForYou said...

nak jam loceng yg bunyi ble tertimbul rse xske kat org~huhuhu

Nadzipah said...

betul2...hati ni susah nak jaga..huhu..

xnak benci org...tp terbenci jgk..huhu..

xnak suka kt org..tp tersuka jgk...huhu..

semuanya terletak pada hati..

terima kasih igtkn...nk blaja utk bersihkn hati hari2 jgk..iA

kruN.ch said...

haha nisa nnt final year aku try cipta satu~ :PPP
jipah : tu lah susah nih nk jage waaa T_T