Pages

Monday, August 16, 2010

you're a special one



"everyone is special"
adik kecik aku no.7 : illiyya is dyslexic
berita sedih? tak juga
sebenarnye kalau nak kate, ade lah sedikit ke-jeles-an aku kat die
sbb die istimewa



ummi penah bgtau, abah kitorang dulu pon kecik2 dyslexic
tp die da overcome and kalau tengok pon memory die somewhat power semacam
kakak aku sorang, dengan adek laki bwh aku pon dyslexic
tp not in reading, dorang tak boleh nak hafal jalan walaupon da lalu situ seribu kali
auditory short-term memory salah satu ciri2 penyakit nih : tok keselamatan gi cek doktor hehe
so..whatever it is... its in the blood
aku pon tatau kalau2 aku ade turun penyakit ni ke tak.. kene pergi cek lah nnt

illiyya mungkin satu dr sepuluh ratio dyslexia tahap tinggi
senang cite die menulis terbalik
like "Я" instead of "R"
die very slow membaca and smpai sekarang tak reti lagi : da nak abes darjah satu da haaa
pernah sekali aku jadi wakil ummi pergi sekolah amek report kad die
ckgu pon bagi kertas ujian mengeja, 42/100
die eje "durian" jadi "buirau" ngan yang lain2 tunggang terbalik
itu "F" bak kate ckgu.. die pon silang tgn.. "adek awk kene overcome this"






mende yg nak cite nye :
pagi tadi aku kne gi sek die lagi
ckgu telefon kate die sakit mate
bile aku smpai, kne masuk dalam bilik penolong kanan
kne la interview macam2 sampai nenek aku kerja ape haha tak logik

lepas tu, die kate illiyya tak boleh balik rumah, die kne jugak jawab ujian hari ni sbb alasan mate sakit die tu mcm tak cukup kuat
aku pergi kat illiyya, die menangis..peluk aku kuatttt sampai aku taleh nak turun tangge
then penolong kanan tu pon ckp kat aku..
"hmm tu la die.. saye tau la die berlakon.. adek awak ni tak boleh membace kan? minus tegak..awk tau kan minus tegak?"

"ye saye tau..die mirror reading"

"tu la die...tak boleh membace..pastu tak nak jawab exam" *silang tangan*

"illiyya.. awak dengar tak ckgu cakap nih, awk da la lambat membace..mcmmane tu? kawan lain semua dah habis jawab dah ni..dah pukul 10.30.. haa..mcmmane nak maju? adek awk ni kt rumah mcm mane? tak de latihan membace?" mcm marah gak la nade die

"ntah la ckgu.. die tak minat membace"

"hoh.. susah ni kalau tak reti membace.. da berape bulan da die belaja awk tgk"

adoi..aku rase mcm tak payah la nak ulang 5 6 kali die tak boleh membace..
kitorang sume da tau da
kalau ckgu td tu encourage die sikit pon aku boleh respect
tp..asyik ulang ayat tuh..aku pon terase same sakitnye hati
sabar je la
tak boleh kate mcm tu kot aku rase, sbbnye setiap orang lain
ade yang laju je membace, laju je mengira, ade yg sebaliknya
pelik jugaklah nak marah2 sbb tu je

da hantar illiyya sampai kelas, illiyya pon cakap
"i know i'm not good enough, i just hate school" nanges2 lagi

tape lah illiyya~ we'll figure out something for you utk cepat membace
dont be sad.. we'll always here for you

4 comments:

Zulhelmi said...

hurm tak boleh overcome dengan baca guna cermin ke?

drcaries said...

hurmm..xpe la nnt adek ko kompem jd hebat bile besar nnt..
plus aku x suke la cikgu ckp cmtu..die x tau ke ade ko ade sakit tu??die patut phm la n bg smgt kt die ni lg nk marah..tension la bdk tu nye..aku ade gak ank sepupu cmtu..but now die makin ok n hebat...sabar noo...
p/s:pnjg la plk..haha

azzizatul.huda said...

cikgu tu mcm x sekolah pulak..isk isk
xpe.. byk2 sabar ok! btw, sedapnye nama adik krun! huhuuhh

kruN.ch said...

zul : entahlah sbb mane tau otak die function cemane kn hehe
timoh : yeke?? wahhh cane die overcome?? meh tnjuk ajar sket ^___^
k.huda : eheh..name krun pon sedap gak :PPPP keh keh keh