Pages

Wednesday, December 8, 2010

tapi die selalu duduk dekat dengan aku.'benci' itu.

"Janganlah kamu saling benci membenci, dengki mendengki dan sindir menyindir. Jadilah kamu sebagai hamba-hamba Allah yang bersaudara. Haram seseorang muslim berkelahi dengan saudaranya lebih dari tiga hari lamanya." Rasulullah s.w.t - riwayat dari Anas bin Malik

pernah aku terfikir sebelum tidur
kalau aku mati esok hari ni, sempat ke nak mintak maaf kat semua orang aku penah benci?
benci dengan hati lumat2. sampai ada yang tengok muke pon aku tak nak
terbenci sesaat due bile bertembung
yang dikenali atau pun hanya orang yang dibalas pandangan aku di sekitar jalanan
ramai. jangan sangka orang yang berwajah manis hatinya juga manis
sebab hanya Dia yang satu je mengetahui apa ada dalam hati
hanya Dia, bukan manusia yang poyo2 boleh bace body language la konon

hanya Allah s.w.t

boleh jadi bencian spontan sesaat due:
jalan2 tepi lorong kedai, kalau ade nampak laki tengah peluk2 si perempuan
"menyampah giler! baling kasut baru tau"

makan2 kat restoran ade orang korea dok tengok2 kite
"pandang2 ape.. tampar nak? seb bek ko tak paham melayu.. batakk"

tengah dengar lecture ke buat homework, maki cikgu dalam hati
"mende ckgu ni bagi homework banyak2! ngajar ape haram satu tak paham" -tido

"Mata org yang redha itu tumpul pada semua keaiban tetapi mata org yg benci itu seringkali memusatkan kejelekan" -imam shafie


pernah je sume terdetik, terwujud dialogue spontan bila hati tak sudi tengok, dengar, tak pon rase mende tu. tapi tu baru orang yang takde kaitan tali ape2 dengan aku
kalau yang dekat2 lagi la. family. kawan. bahaye hati yang tesembunyi ni :(

gamaknye hati aku senang berubah + terbenci sesuatu tanpa sedar
aku manusia juga, aku tak mampu nak pegang hati tu, pusing balik 360 degree bila terlepas perasaan benci
tak pon aku boleh setting macam alarm clock kan, set time ek?
"tak boleh benci benda tu, benci yang ni je..." ++"teeeeeetttt!!" bunyi loceng bile kite nak benci yang kite set

tak logik

Allah yang pegang hati manusia
sebab ape kan(?) ade banyak doa2 untuk hati
doa hati yang sombong, sedih, riak, ujub, bakhil (masuk kategori hati ke?)
doa2 tertentu untuk hati

sebab Allah yang pegang hati tu. ni antara benda paling SUSAH aku ulang
SUSAH sekali dalam hidup yang kekadang aku selalu terlepas pandang
hati aku, bila campur dengan benci yang hitam jadinya
tu.. mungkin hati aku sekarang
mungkin hati korang, aku tak tau
ini semua cerite tentang "sang krun" jadi, aku tak menuding jari kepada sape2

"Wahai Tuhan kami, janganlah Engkau memalingkan hati-hati kami setelah Engkau memberi petunjuk kepada kami dan berilah kepada kami rahmatMu, bahawasanya Engkaulah Tuhan yang sangat banyak pemberianNya" -mari baca doa penerang hati

dapat jawapan serba sedikit dari pertanyaan kt para yang lebih ilmunya
"bila kita terasa benci kat seseorang, doakan perkara baik kat dia. secara tak langsung kita akan rasa sebak, kemudiannya akan timbul rasa sayang. kurang dapat dosa + dapat pahala doakan kebaikan rakan2 saudara semua..insyaAllah"

susah sebenarnya bila orang kita benci, kita nak doa benda baik pulak. tapi bila cuba, memang rasa nak nangis T_T "aku akan cuba sedaya upaya"

aku anggap hati macam pc aje
stiap hari kne tekan clean up free space macam pc sndiri
free space gune bubuh benda2 manfaat
bila hati pon semak dengan file2 sampah etc: dengki + benci segala
maka stuck la pc tu tak dapat terima file baru kn?
berkurun la sampah2 tu duduk dalam recycle bin = bagi lembab je pc nak berjalan

insyaAllah.. hati boleh dibersihkan..insyaAllah "dengan izinNya" T_T

"Ya Allah yang membolak-balikan hati,teguhkanlah hatiku atas agama-Mu"

kurangkan benci..lebihkan sayang!


Monday, December 6, 2010

tabahkan hati, Allah lebih menyanyanginya


"Dan Allah sekali-kali tidak akan menangguhkan (kematian) seseorang apabila telah datang waktu kematiannya. Dan Allah Maha mengenal apa yang kamu kerjakan" (al-Munafiqun : 11)

takziah untuk hafizah, bekas teman serumahku [di daerim, seoul] atas pemergian ayahandanya semalam. al-fatihah T_T

semoga tabah menghadapi ujian ini, fizah. we'll always here for you

Sunday, December 5, 2010

19 tahun bersama syaitan gemok


Rasulullah s.a.w: "Apa pula rahsia engkau terhadap umatku?"

Jawab Iblis Laknatullah : "Jika seseorang muslim ingin membuang air besar (ke tandas) jika tidak membaca doa kepada Allah s.w.t untuk mohon perlindungan daripada syaitan, nescaya akan ku lumurkan najis itu ke tubuhnya tanpa disedari"


aku ade habit "lupa bace doa lepas makan"
selalu bace doa sebelum makan aje
lagi satu toilet.. masuk sebab penakut so bace doa
da senang lenang keluar tak bace smpai aku da lupa kot doa2 tu
tmbah lagi aku memang insomnia. susah nak tido sebab kepala tak benti pikir
2 3 jam lepas baring baru tertido

tergerak tangan hari tu carik doa bila susah nak tido
bila aku tekan link tu, keluar semua doa2 dalam sehari
mashaAllah

BANYAKNYA!
sia-sia bebeno aku belaja kecik2 dulu
aku baru nak start lekat2 doa kat setiap sudut bilik macam budak tadika
pastu aku sedar, ade yang masuk bilik aku, bila tengok nota tu
dorang pon mengaku...dorang tak hafal jugak doa keluar toilet
selalu bace bismillah aje.. serupa kita eh

dari bangun pagi smpai tido balik tu ade dekat 20 doa kita boleh bace sebenarnya
kat situ pahala da pon free2 Allah bagi..tapi macam tu lah suke buat tak peduli

bangun tido, masuk toilet, ambil wudhuk, habis amik wudhuk, keluar toilet, bukak baju, pakai baju pulak, tengok cermin, sebelum makan, habis makan, keluar rumah, naik kenderaan, gi kelas tu..sebelum start belajar-doa belajar, masuk rumah, ulang balik semua doa asas (makan minum masuk keluar toilet bla bla) last skali sebelum tido.

mashaAllah
lebih dari 20 kali kita mintak perlindungan sehari
macam ni sehari al-Quran pon letak tepi je, doa2 pon tinggal
ape aje kita dapat top-up amal selain yang fardhu?
segan bila orang tanya "eh da bace ke doa abes makan?"
dalam hati "tak hafal sebenarnya"

gemok syaitan aku selama ni T_T


Thursday, December 2, 2010

3 2 1


"die lagi mengikut sunnah Rasulullah s.a.w dari aku"
pagi tadi pergi turun dengan roommate breakfast
cuak la first time makan dengan die. aku sangat susah nak maintain eye contact dgn orang
lagi2 bile makan face-to-face. cuak.

typical korean la kot badan kurus macam tulang
kat kantin bawah ade 2 option : mkn cereal @ nasi cam biase

astaga bila die sampai meje nak kate laki gagah pon tak
nasik macam gunung dengan sayur 2 mangkuk
aku tengok pon nak muntah dah die sumbat dengan susu putih pulak

pastu ngan tak malunye aku tanye je

"macammane boleh kurus kerempeng mcm tu padahal makan MACAM ni!?"

satu je die jawab

"3 2 1"

muke blur.

"tau tak 3 2 1 cik adek oii? 3 pagi 2 tengahhari 1 malam. sukatan. makan malam tu, lepas 2 jam tido" die gelak sorang2

"lepas makan gosok gigi, bangun pagi telan dulu air kosong at least sebotol"

oohh.
owh baru aku teringat. sunnah nabi macam tu. tapenah amal pastu gaduh berat badan tak turun2

"tapi korang kn tak makan daging..tayah worry la pasal berat badan"

die da salah faham. "tak kak, ktorang makan yang halal je, sembelih ikut cara islam hoho"

"oooo... tapi awak tak makan babi kan? bagus. babi tak elok"

"memang!" aku angkat tangan kat muke die haha
die gelak bedekah2 "tu la nape tak sedar ek selame ni"

die belajar pharmacy so mengikut kiraan kepala aku maybe laa
MAYBE die ade belajar pasal keburukan babi tu sendiri
alhamdulillah... ade jugak sorang korea yang open-minded
seriously die. bes.

Sunday, November 28, 2010

eheh malu la saya =.=

baru2 ni ada roommate baru masuk
korean : kim soora

sangat kontra ngan roommate dulu yang agak bengis + hot temper
yang ni memang sangat opposite : senyum tak abes2 + apa2 yang tak lawak pon die gelak aje
lagi satu : bersih! alhamdulillah

awal2 lagi da ngaku kt dia "saya tak suka kotor2 ye ^^"
setiap pagi mesti mandi which is sangat pelik bagi korean mandi pagi winter2 kan?
dia akan lap lantai, susun kasut
tak pakai makeup langsung
high heels pon takde..sume conversenye-type kasut ^^
oklah hati da tertarik..die ni memang lain

dia pon awal2 bagi notis "saya jenis tido awal bangun awal"
tak sangka rupenye awal dimaksudkan, dia memang bangun pukul 6 setiap pagi
macam otometik, tayah jam
lagi memalukan, sebab aku da inform yang kne solat 5 kali sehari

dia yang kejut kot setiap pagi..pukul 6
malunya rase nak tanam muka lam tanah T_T

bila solat subuh, dia akan pakai spec
tengok dari awal sampai abes aku solat
da abes dia akan tanya "da habis ke? kejap je rupanya. kenapa malam tadi macam lame lagi?"
huhu

semoga dia diberi hidayah T_T
"terima kasih kejutkan saya subuh hari2..winter la paling susah nak bangun kak..saya maluuu"

Friday, November 26, 2010

tak semua bernasib baik

“Dan bahawasanya Dialah yang menjadikan orang tertawa dan menangis,” [QS 53:43]


hari ni daurah ada tetamu dari malaysia
orang panggil die ummi

ummi join picnic kt gyeongbok gong then sharing sikit2
kisah life dia selepas kahwin + masih bersama daurah ngan kawan2

juga hari ni, seorang kakak menangis
aku nampak..sebijik2 air mata dia jatuh
bila bertanya soalan kat ummi

"ummi, saya anak sulung then saya kena bekerjaya untuk bantu mak saya carik duit sara adek2 lain, mak saya memang berharap sangat saya tolong dia dengan bekerjaya, jadi macammana saya nak teruskan commitment saya dalam usrah bila bekerjaya, mesti sibuk"

lebih kurang mcm tu lah soalan
tak disangka2
menitik2 kakak tu menangis
aku tahan sebak.. kenapa mesti menangis? -dalam ati-
tak lama lepas tu kakak2 seblah aku pon menangis sekali

aku tak pernah terfikir mcm tu
seolah2 dah abis belajar nanti abislah usrah2 ni..cukup dah kot
tapi tersentak jugak tengok reaksi kakak tu
sampai menangis risau tak dapat beri commitment utk tarbiyah-dakwah lepas abis belajar
mashaAllah

sedangkan aku tak pernah kisah dengan jadual usrah aku
yang dok mengharap abis cepat selalu
aku ada banyak lagi masa, dengan family yang faham pasal program2 mcm tu
ada banyak kelapangan, tapi hati tak pon terasa nak sambung tarbiyah2 mcm tu lepas belajar
asyik pikirkan kerjaya, gaji, rumah..harta2 sampah dunia T_T

mungkin aku ditakdirkan bangun awal hari ini
aku ditakdirkan pergi ke picnic arini
bertemu dengan ummi, kakak2 suma
dan melihat sendiri tangisan kakak2 tadi
ya Allah..

aku sedar sekarang, tak semua orang yang disangkakan lapang seperti aku
tak semua orang disangkakan senang seperti aku
alhamdulillah... aku bersyukur dapat bersama2 dengar sharing dari ummi hari ni
mcm kakak naqibah selalu cakap

"Allah pilih awak untuk datang hari ni, ade sebab. Tak semua yang Allah pilih untuk sertai sesuatu melainkan siapa yang Dia nak..insyaAllah"


Saturday, November 20, 2010

bermula dari aku berhingus : 7 tahun





"asalnye ape motif ko join usrah?" ade orang bertanya

umm..kalau soalan tu ditujukan cepumas: memang terus serabut dada dengan jawapan2.
nak ikutkan, mungkin kes aku lain dari yang lain so...
sejarah tak berapa aku : aku ikut usrah dari kecik bermula dengan nadi asybal

ape tu nadi asybal? aku pun tak tau sebenarnya
ummi yang selalu bawak pegi prog tu setiap weekend
yang mane ade aktiviti kat tadika macam becerita pasal sahabat rasulullah, akhlak2 ngan cara nak solat. dari situ jugak aku banyak belajar hafal al-Quran ngan doa2 harian

dari kecik aku paham ummi ada gathering dengan kawan2 die
ummi panggil tu.... "usrah"

kalau ummi tanye "nak ikut ummi pergi usrah tak? harini kat rumah makcik wan. iffah pon ade sekali. nnt da habis boleh la korang main kat luar"
kitorang pun ikut ajelah dapat makan free + jumpe iffah ^^
detik2 aku dengar perkataan tu, aku paham usrah tu macam jumpe kawan2 + main. ikut ummi pegi usrah sbb nak main dengan anak2 macik lain

perkataan tu, aku dapat mase "7 tahun"

walaupun tak faham lagi dengan hati, aku terus aje join usrah tu berterusan sampai masuk hira' (form 1)

lepas pindah kedah..aku masuk sek.kebangsaan biase dan mula lah hilang istilah "usrah" tu dari kamus hidup aku selama 4 tahun
aku lupa semua kenangan indah dari aku kecik2..pengisian sekali dengan wajah2 yang menemani aku sepanjang usrah tu. iffah + kawan2 kecilku yang sama2 hafal doa kat luar pintu toilet sambil gelak2 "Allahumma inni a'uuu zubikaa minal khubusi wal khobaaith"

masuk intec aku terdengar balik perkataan tu bila datangnya kakak dari jepun ziarah2 bilik kitorang.

detik tu.. bila aku dengar balik perkataan tu, DETIK TU buat aku rase nak nangis pon ade. terflashback semua usrah yang pernah aku join dari la darjah satu : nadi asybal tu..sampai aku 13 tahun
mashaAllah

sampai kat sini, aku lupa balik. setahun aku culture shock dgn dunia KOREA. hallyu..fesyen baju yang buatkan aku boros. pelakon2 korea yang beri selaput pada mata aku. aku lupa balik

so..siapa aku? aku dididik dengan "usrah" dari 7 tahun, menerima dari pelbagai cara.. lupa diri aku yang sebenar. aku bukan nak besar muka/kepala kat sini, malah aku malu dengan diri sendiri. aku tak tau nak kata malu macammana, bertambah lagi malu nnt aku nak jawab kat Allah.
betapa..betapa penat lelah ummi ngan abah bawak aku dari satu jalan yang suci..aku lupakan semua.

sekarang aku berada kat bumi orang. bumi yang takde berkat kata ummi
yakni orang korea yang tak pon mengenal islam. penganut islam sangat susah nak dijumpai kat sini melainkan tourist2 dari arab, pelajar2 malaysia indonesia. rakyat yang takde pegangan and mostly kristian. pemerintah bukan islam, rakyat bukan islam. cara hidup bukan islam. bumi yang takde nurr
macam terkapai2 jugak kalau aku nak tadah ilmu islam tu balik..susahh
jadi aku ambil keputusan, aku takkan tinggal lagi usrah yang sepatutnya melekat dengan sejarah hidup aku.

ape yang ade pada usrah? insyaAllah, itu adalah majlis ilmu. bila berkata pasal majlis ilmu, maka kat situlah malaikat2 turun dari langit duduk bersama2 kita, mendoakan para yang hadir kat situ supaya dimasukkan ke dalam syurga. majlis ilmu pula apabila berbincang pasal islam, agama Allah, insyaAllah..berkat tu banyak.

"Para malaikat akan mengerumuninya dan bertimpa-timpa hingga sampai ke Arasy. Apabila malaikat-malaikat ini kembali kepada Allah dengan laporan mereka, Allah akan menyebut nama-nama orang di majlis itu dan ibu bapa mereka dengan bangganya di dalam perhimpunan para malaikat.
Disebabkan ramainya Malaikat yang mengerumuni majlis dan rahmat yang melimpah akibat daripada kehadiran mereka, ia menjadikan majlis ta'alim (ilmu) sebuah majlis sakinah (ketenangan). Ketika pada Sahabat RHM menghadiri majlis ta'alim yang dikendalikan oleh Rasulullah SAW, suasana menjadi sungguh tenang hinggakan burung-burung datang dan bertenggek di atas bahu dan kepala mereka tanpa sedikitpun rasa takut."

aku bukannye promote usrah kat sini.. muhasabah diri boleh datang dari ape care. tak semestinya kene join usrah utk muhasabah diri. usrah bukan paksaan @wajib. ini cerita hidup aku so.. aku join usrah kali ni, supaya aku sentiasa ingat balik diri aku.

untuk aku :
aku akan berusaha commit dgn usrah
tiada kaitan dengan orang lain


Friday, November 19, 2010

sunyi bila sorang-sorang kan?

hati sunyi manusia atau kate lain "kosong"
kadang2 bile kite tengah stress, tak pun duduk sorang2
rase sunyi dalam dada tu mendadak2
time yang betul2 ade rase sebak nak mengalir aje air mate
dimana hati tengah lemah, takde pengisian





bile macam tu, kite perlu suap hati kite dengan zikir (tak selalu pun buat T_T maluu)
bukan memekik sane sini jerit "arghh tension!! bosan gile hidup aku tak tau ape nak buat"
walaupun tak sedar, bibit2 zikir yang kite ucap tu, kite sedang memanggil Allah
untuk berada dekat dengan kite..ya Allah

"Allah SWT berfirman; Dan apabila hamba-hambaKU bertanya kepadamu mengenai AKU, maka (beritahu kepada mereka); Sesungguhnya AKU (ALLAH) sentiasa hampir (kepada mereka), AKU perkenankan permohonan orang yang berdoa apabila dia berdoa kepadaKU. "[Al Baqarah ayat 186]

ye..aku percaye waktu2 sunyi itu lah tandanya Allah mahukan kite kembali dekat dengan Dia. Allah sangat sayang kt kite walaupun kite selalu lupe kt Dia. malu aku mahu mengucap bile hanye terase sunyi. Bile Dia bagi aku bibit2 gembira aku lupa balik kat Dia. ya Allah.. serupa habis sepah madu dibuang T_T

“Wahai anak Adam, sempatkanlah untuk menyembah-Ku maka Aku akan membuat hatimu kaya dan menutup kefakiranmu. Jika tidak melakukannya maka Aku akan penuhi tanganmu dengan kesibukan dan Aku tidak menutup kefakiranmu.” (Hadis Riwayat Ahmad, Tirmizi, Ibnu Majah dan al-Hakim dari Abu Hurairah r.a.)

dari blog kak muharrikah
"apabila kita sunyi, hati lantas menjadi futur. Di saat saya futur itulah hati saya sangatlah janggal nak dekat dengan Allah. maka ukhuwwah itu adalah bekal. kawan2 adalah penarik tangan kite apabile kite futur dan melakukan maksiat. amalkan ziarah menziarahi sesama akhawat. kalau tak mampu nak ziarah dorang, mintak dorang ziarah kite. Ziarah yang ikhlas serta bermakna dengan taushiyah dan qadhaya ( perbincangan dakwah), cukup untuk membersihkan karat-karat dosa di jiwa ( tentu dengan istighfar juga)."


Sebenarnya kesepian dan keseorangan itu adalah salah satu tarbiyah untuk Allah menguatkan kite.
Percayalah, Allah takkan pilih sebarangan orang. ^_^

Thursday, November 18, 2010

dari cara belajar tentukan rezeki hidup






hey hey korang jangan main aje bab2 belajar ni kan
sebenarnye..dari sini lah hidup berkat tu mule...sebelum berumah tangge~!
selalunye orang amek remeh je mende ni tapi bila pikir2 balik
dari belajar tu kalau da cara pon tak bersih, dapat sijil dari cara tak bersih
dari sijil tu pulak dapat kerja, dapat duet
suap anak2..isteri..sume dari sumber yang tak bersih asalnye kan? huhu bahaye dong~

ustaz zaharuddin penah bagi artikel pasal kejayaan datang dari hasil yang bersih dan sebaliknye
tak tau la ramai perasan ke tak kat facebook aritu

soalnya..sekarang kite belajar cara bersih ke tak?

kalau kite pelajar yang rajin..selalu buat homework
tibe2 kawan yang tak siap lagi..datang mintak pinjam nak copy
bagi ke tak??

keh keh secara tak langsung mesti kite rase bersalah kan kalau tak bagi
kang kene cop poyo + kedekut "gile" adeii

tapi..bile kite bagi pulak..kite akan masuk saham dalam meniru
yakni orang tu tiru kite..die dapat sijil.. tapi tak berkat
kite pon terlibat... sbb tukang suap jawapan kat orang tu kite la jugak

Dari sudut hukum, asasnya adalah :-
1) Meniru itu adalah menipu, dan menipu hukumnya haram. Sebuah hadis :-
أَنَّ رَسُولَ اللَّهِ مَرَّ على صُبْرَةِ طَعَامٍ فَأَدْخَلَ يَدَهُ فيها فَنَالَتْ أَصَابِعُهُ بَلَلًا فقال ما هذا يا صَاحِبَ الطَّعَامِ قال أَصَابَتْهُ السَّمَاءُ يا رَسُولَ اللَّهِ قال أَفَلَا جَعَلْتَهُ فَوْقَ الطَّعَامِ كَيْ يَرَاهُ الناس من غَشَّ فَلَيْسَ مِنِّي
Ertinya : "Pada suatu hari Rasulullah s.a.w. pernah melalui seorang laki-laki yang sedang menjual makanan (biji-bijian). Baginda sangat mengaguminya, kemudian memasukkan tangannya ke dalam tempat makanan itu, apabila dilihatnya makanan itu nampak basah, maka bertanyalah beliau: Apa yang dilakukan oleh pemilik makanan ini? Ia menjawab: Kena hujan. Kemudian Rasulullah s.a.w. bersabda:
"Mengapa tidak kamu letakkan yang basah itu di atas, supaya orang lain mengetahuinya?! barangsiapa menipu , bukanlah (mereka) dari golongan kami (Islam)" (Riwayat Muslim, 1/99)
2) Pernah juga di riwayatkan bahawa :-
إن الله إذا حرم شيئا حرم ثمنه
Ertinya : Sesungguhnya Allah apabila telah mengharamkan sesuatu maka akan haram jugalah harga jualan (keuntungan yang terhasil dari yang haram) ( Ar-Rawdu Al-Murabba', 2/30 ; Riwayat Ibn Hibban, 11/312 )
3) Nabi SAW juga pernah mencela orang Yahudi yang apabila diharamkan memakan daging babi dan lain-lain, mereka membuat helah dengan mengambil lemaknya dan dihiaskan lalu dijualnya. Apabila Nabi mendapat tahu lalu terus berkata :-
قَاتَلَ الله الْيَهُودَ حُرِّمَ عليهم الشَّحْمُ فَبَاعُوهُ وَأَكَلُوا ثَمَنَهُ
Ertinya : "Allah akan menghancurkan Yahudi yang mana mereka ini apabila Allah mengharamkan makan lemak (babi, bangkai dan lain-lain yang diharamkan), lalu mereka membuat helah dengan menjualnya serta menikmati hasil jualannya" ( Riwayat Al-Bukhari no 2111, 2/775 ; Muslim, Baihaqi )
Dari kedua-dua dalil di atas, jelas kepada kita hukum meniru dalam peperiksaan adalah haram bagi guru dan murid kerana ia adalah satu bentuk penipuan.
Dari hadis ketiga juga dapat difahami setiap hasil keuntungan duniawi yang terhasil dari yang haram, maka hukumnya adalah haram jua. Tatkala itu, kenaikan gaji guru tadi juga adalah dikira pendapatan yang haram.
Amat malang, penipuan yang memberi manfaat dunia seperti ini cukup digemari oleh ramai orang, tanpa mereka sedari kehidupan akhirat mereka dalam bahaya apabila kehidupan harian mereka dikelilingi oleh duit kenaikan gaji dan untung haram tanpa mereka sedari.
Dosa ini ibarat 'time bomb' yang amat menderitakan di alam barzakh, ibarat 'time bomb' yang akan meletup sejurus seorang itu disapa kematian. Mati dalam keadaan sebegini, adalah mati dengan penuh dosa disebabkan hartanya.
Tindakan
Tindakan ' u turn' bagi mereka yang telah terlanjur begini adalah dengan segera bertawbat, melupuskan harta yang haram secara ansuran, memperbanyakkan sedeqah dan juga meningkatkan kualiti diri sesuai dengan nilai 'PTK tipu' yang diperolehinya.
Itu sahaja yang sempat saya fikirkan sebagai jalan keluar di ketika ini. Moga orang yang terjebak akan beroleh keampunan Allah SWT.
Ke Kubur Juga Akhirnya
Kekayaan, pangkat dan kebesaran yang dikecapi adalah sementara sahaja, amat jarang kenikmatan sementara ini mampu dikecapi melebihi 60 tahun. Justeru, mengapakah kita masih lagi terlalu ghairah untuk mengumpulkannya tanpa mengira haramnya?. Malangnya diri yang terlupa kematiannya penamat segala kenikmatan dunia. Justeru carilah harta dari yang HALAL sahaja.
Nabi SAW bersabda :-
أكثروا ذكر هاذم اللذات الموت
Ertinya : "Perbanyakkanlah ingatan kepada pemutus segala nikmat (dunia) iaitu MAUT" ( At-Tirmidzi, 4/553 ; Ibn Hibban, 7/259 ; Imam Tirmidzi : Hadith Hasan Ghorib)
font yang agak lain tu petikan dari blog ustaz..sape nak bace artikel lain bes2..jom layan web die!
ilmu perlu dicari bukan datang bergolek ^.~

Wednesday, September 15, 2010

disayangi =)

bersangka baik pada Allah
+Allah menyayangi hamba2Nya dengan memberikan ujian2 kepadanya+
"Allah tidak membebankan sesuatu nyawa kecuali pada kemampuannya"
(2:286)



sekilo ubat atas katil haa
roommate dah ingat aku ade leukimia ke cancer da keh keh sakit perut gelak
tak logik jugak ubat aku kene makan banyak macam ni kn~~
kalau dalam korea 대상포진 name die +carik dalam kamus+

aku kene SHINGLES a.k.a KAYAP
ummi kate penyakit ni adek pade chickenpox
bace kt wikipedia pon, sape yg tak kene chickenpox lagi mmg ade harapan kene kayap nih
serius confius betol penyakit ni sbb mule2 tu bentuk die macam kene gigit semut
lame2 die berair ketul2 besarrrr

sakit tak? sakeetttttt..mungkin tak pernah rase kesakitan chickenpox tapi shingles ni rase macam terbakar2 belakang badan
tak boleh pakai seluar yg ketat getah pinggang die
sbb bende tu mmg naik kt pinggang

ade yang kate kalau bende ni merebak pusing badan boleh mati
ade yang kate tu serpihan dari api neraka
wallahua'lam.. hanya Allah je yang tau

doktor cakap penyakit ni tak lame..paling lame 2 minggu lah die nk terbakar2 ponn
mmg tak boleh tido jugak lah haha
boleh berjangkit jugak KALAU terpegang "direct contact" dgn biji2 tu
so sape2 jgn lah gatal2 gi cucuk pinggang aku acah2 tok seminggu ni eyh
bahaye sangat! T__T ubat mahal tau

jage kesihatan semua~ "the first wealth is health!"


Tuesday, September 14, 2010

44th time?


smlm datang 2 org korea kt campus
tetibe kate nak jadi kawan
dari awal da boleh agak dorg ni org "siape"
"hello, saya suke foreigners, nk kwn ngn korg boleh?"

ok lah bwk dorg gi bilik tetamu.. sembang kejap
da tnye da td
"korg datang sbb pe? kenape tibe2?"
dorg jwb "mmg nk kwn ngn org luar"
ok fine~ktorang pon warning awl2
kalo nk ckp psl tuhan dorg n bible bla bla
tanak dgr okay?

dorg kate tak tak..nk sembang knal je
cite da sume asal mane.. amek course ape bla bla
sekali da lame tu kuar da ayat die
"what do you think about Jesus?"
hmmph! mmg aku tarik muke panjangg
seyes malas btol nak layan.. mmg agak da
kwn aku huda dok senyum lagi bg pendapat
aku rase nk cabut lari je kureng asam plak

die kate sbnanye dorang ade homework
buat kwn ngn foreigners and cite psl jesus kt ktorang
"you guys just have to listen to what we're going to tell you"

ok lah nk cite..cite lah..aku dgr je
da lebih 40 kali rasenye orang camni datang nk dakwah =.,= tak larat la jugak
mule2 cite pasal jesus kne cross la ape ya Allah.. seram aku dgr
aku bace ayat kursi tiup2 tak benti
pastu bace doa pelindung hati dr tergugat tak putus2
yg part tak boleh thn tu die ckp kalau kte bunuh org
tp kte pengikut yg percaya kt jesus, kte diampunkan
kalau tak ikut, masuk hell
aku pon angkat tgn

"wait a second... what do you mean by that?
so..if i believe jesus is god, then i kill like 10 men, i'll go to heaven? WOW!!?"
die pon ngn yakinnye.."YES! YES!"
dengan suare nk pecah tingkap
aku mintak proof pulak mcmmane kte confirm yang tuhan die ampunkan kte kalau kte bunuh org - die buat pekak
die sambung lagi cite pasal tuhan dorg ngan lebih aktif T-E-T-I-B-E
ntah nape suare makin nyaring..semangat gle cerite itu ini itu ini
aku senyum je pikir dalam hati.. tadi cakap nk kwn ngn kte nk kenal2..ni pahal nk menjerit2 plak bile cite psl jesus adoii
+yang aku belajar dlu, kalau dgn org kafir pon, jgn buat kureng ajar la kan+

makin lame makin melalut cte die
kejap die kate jesus tuhan, pastu kate kalau kte percaye jesus, tuhan maafkan kte atas ape kesalahan pon
aku tnye lagi "wait2222.. just now you said jesus is the god, then you said if we believe in Jesus, then god will forgive you, how many god do you have now? we're confused"
"jesus is god, but he's so humble that he turned himself into human and sacrificed himself for the people"
"no no God doesnt need to sacrifices himself for the people, its vice versa. God is so powerful He has power to do EVERYTHING. He doesnt need to waste His time turning into human and stuffs. Dont you think so?"
"no i want you to know about Jesus and who he is!"
"its okay, i know who's jesus.. its all in the Quran.. and Quran is all Allah's words. We dont have to believe anyone but Allah..only He knows everything"
die diam jap.. buat taktau die sambung lagi cite

last2 die da abes ngn jayanya.. die ckp.. "so you should believe in jesus.. you'll go to heaven!!"
aku jawab "yeah..i BELIEVE he's the prophet and he delivers Allah's messages to the people, and now you're done right? thank you~" aku senyum lagi.. bgn nk blah

die pon senyum palsu "thanks for listening anyway"

"yeah.. 100 kali pon dgr cerite korang.. that's not going to change me insyaAllah. i'm a muslim..i believe in Islam and i believe only in Allah"




dan Ibrahim mewasiatkan ucapan itu kepada anak-anaknya, demikian pula Ya'kub. "Wahai anak-anakku! Sesungguhnya Allah telah memilih agama ini untukmu, maka janganlah kamu mati kecuali dalam keadaan muslim"
(2: 132)


Monday, August 16, 2010

you're a special one



"everyone is special"
adik kecik aku no.7 : illiyya is dyslexic
berita sedih? tak juga
sebenarnye kalau nak kate, ade lah sedikit ke-jeles-an aku kat die
sbb die istimewa



ummi penah bgtau, abah kitorang dulu pon kecik2 dyslexic
tp die da overcome and kalau tengok pon memory die somewhat power semacam
kakak aku sorang, dengan adek laki bwh aku pon dyslexic
tp not in reading, dorang tak boleh nak hafal jalan walaupon da lalu situ seribu kali
auditory short-term memory salah satu ciri2 penyakit nih : tok keselamatan gi cek doktor hehe
so..whatever it is... its in the blood
aku pon tatau kalau2 aku ade turun penyakit ni ke tak.. kene pergi cek lah nnt

illiyya mungkin satu dr sepuluh ratio dyslexia tahap tinggi
senang cite die menulis terbalik
like "Я" instead of "R"
die very slow membaca and smpai sekarang tak reti lagi : da nak abes darjah satu da haaa
pernah sekali aku jadi wakil ummi pergi sekolah amek report kad die
ckgu pon bagi kertas ujian mengeja, 42/100
die eje "durian" jadi "buirau" ngan yang lain2 tunggang terbalik
itu "F" bak kate ckgu.. die pon silang tgn.. "adek awk kene overcome this"






mende yg nak cite nye :
pagi tadi aku kne gi sek die lagi
ckgu telefon kate die sakit mate
bile aku smpai, kne masuk dalam bilik penolong kanan
kne la interview macam2 sampai nenek aku kerja ape haha tak logik

lepas tu, die kate illiyya tak boleh balik rumah, die kne jugak jawab ujian hari ni sbb alasan mate sakit die tu mcm tak cukup kuat
aku pergi kat illiyya, die menangis..peluk aku kuatttt sampai aku taleh nak turun tangge
then penolong kanan tu pon ckp kat aku..
"hmm tu la die.. saye tau la die berlakon.. adek awak ni tak boleh membace kan? minus tegak..awk tau kan minus tegak?"

"ye saye tau..die mirror reading"

"tu la die...tak boleh membace..pastu tak nak jawab exam" *silang tangan*

"illiyya.. awak dengar tak ckgu cakap nih, awk da la lambat membace..mcmmane tu? kawan lain semua dah habis jawab dah ni..dah pukul 10.30.. haa..mcmmane nak maju? adek awk ni kt rumah mcm mane? tak de latihan membace?" mcm marah gak la nade die

"ntah la ckgu.. die tak minat membace"

"hoh.. susah ni kalau tak reti membace.. da berape bulan da die belaja awk tgk"

adoi..aku rase mcm tak payah la nak ulang 5 6 kali die tak boleh membace..
kitorang sume da tau da
kalau ckgu td tu encourage die sikit pon aku boleh respect
tp..asyik ulang ayat tuh..aku pon terase same sakitnye hati
sabar je la
tak boleh kate mcm tu kot aku rase, sbbnye setiap orang lain
ade yang laju je membace, laju je mengira, ade yg sebaliknya
pelik jugaklah nak marah2 sbb tu je

da hantar illiyya sampai kelas, illiyya pon cakap
"i know i'm not good enough, i just hate school" nanges2 lagi

tape lah illiyya~ we'll figure out something for you utk cepat membace
dont be sad.. we'll always here for you